Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz. Foto: Kerstin Joensson / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Østerrike håper på gjennomslag for en modell der det er mulig å kjøpe seg fri fra asylkvoter i EU, men likevel obligatorisk å gi hjelp i kriser.

EUs medlemsland har nå stått fast i nesten to og et halvt år i den giftige diskusjonen om reform av Dublin-forordningen og EUs asylsystem.

Kjernen i konflikten er et forslag om å innføre et system med obligatoriske kvoter der asylsøkere sendes videre til andre medlemsland etter en fast fordelingsnøkkel hvis det oppstår en krise.

Det har flere EU-land i øst – med Ungarn i spissen – nektet å godta. De krever at det må være frivillig å ta imot asylsøkere.

«Obligatorisk solidaritet»

Det er nå Østerrike som har overtatt oppgaven med å forsøke å finne en løsning, som femte EU-formannskap i rekken.

Østerrikerne har allerede vært i samtaler med samtlige medlemsland for å finne en utvei, og fredag kommer saken på bordet på nytt når EUs innvandringsministre møtes i Luxembourg. Der deltar Norges innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) som observatør.

Det østerrikerne lufter, er et forslag kalt «obligatorisk solidaritet».

Tanken er at det skal være obligatorisk for alle medlemsland å hjelpe til hvis det oppstår en ny situasjon à la krisen i 2015.

Men det skal ikke være obligatorisk å ta imot kvoter med asylsøkere, slik EU-kommisjonen la opp til i sitt opprinnelige forslag fra 2016.

Flere måter å hjelpe på

Østerrikernes idé bygger i stor grad videre på en modell som ble foreslått av de såkalte Visegrad-landene – Polen, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn – allerede i 2016.

Denne modellen ble først kalt «fleksibel solidaritet» og senere omdøpt til «effektiv solidaritet», tilsynelatende i et forsøk på å gjøre den mer spiselig for irriterte medlemsland i vest.

Modellen tar utgangspunkt i at solidaritet ikke trenger å bety at man må ta imot asylsøkere fra land som kommer under kraftig press og derfor trenger avlastning. Man skal kunne hjelpe til på andre måter i stedet.

Medlemsland kan for eksempel vise solidaritet ved å gi pengebidrag eller ved å sende utstyr og personell til de landene som trenger hjelp.

Dyrt å kjøpe seg fri

Men østerrikerne avviser at det nye forslaget bare er «fleksibel solidaritet» i ny innpakning.

Det skal være obligatorisk å hjelpe i kriser, ikke frivillig, påpeker de. Samtidig legger østerrikerne opp til et system der det vil bli dyrt å kjøpe seg fri fra asylkvoter – så dyrt at de fleste forhåpentligvis vil velge å ta imot asylsøkere i stedet.

Østerrikerne ser også for seg at det skal være mulig å hjelpe andre EU-land ved å overta personer som det allerede er mer eller mindre klart at kommer til å få avslag på asylsøknadene sine.

Asylsøkerne kan da returneres når endelig avslag er gitt, slik at de som har gått med på å ta hånd om dem i mellomtida, slipper å integrere dem.

Dypt politisert

Men etter det NTB kjenner til, er østerrikerne langt fra overbevist om at forslaget vil få gjennomslag.

Tvert imot ventes diskusjonen å forbli fastlåst i lang tid framover. Spørsmålet beskrives som dypt politisert og emosjonelt, og for flere land har det vært fullstendig utelukket å gå med på et system der noen medlemsland tar imot asylsøkere, mens andre slipper.

Fra diplomathold i Brussel har beskjeden til Østerrike vært heller sarkastisk: «Lykke til.»

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]