Landsstyret i KrF kommer sammen i helgen og skal blant annet diskutere partiets vei videre etter at partileder Knut Arild Hareide nylig oppfordret til å vurdere å samarbeide med den rødgrønne blokken i norsk politikk. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse

Kristelig Folkeparti holder kortene tett til brystet før partiets landsstyre i helgen skal bestemme kjørereglene for det svært viktige landsmøtet 2. november.

– Vi hadde en god runde i sentralstyret torsdag. Nå skal anbefalingen fra sentralstyret forankres og drøftes i landsstyret, er alt nestleder Kjell Ingolf Ropstad vil si til NTB om saken fredag.

Han vil ikke uttale seg noe nærmere om hva sentralstyret anbefaler.

annonse

Et av temaene på helgens møte blir i hvilken rekkefølge de ulike alternativene skal stemmes over. Et annet spørsmål er hvilke alternativer landsmøtet blir forelagt, og hvordan de skal formuleres.

På landsmøtet 2. november blir det avgjort om KrF skal følge partileder Knut Arild Hareides råd om å felle dagens regjering og gå inn for regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Nestlederne Ropstad og Olaug Bollestad ønsker imidlertid å fortsette samarbeidet med dagens regjering.

I tillegg har stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan og Steinar Reiten spilt inn et eget forslag om at KrF bør fortsette som et «konstruktivt opposisjonsparti som søker samarbeid fra sak til sak».

190 delegater

De tre i partiledelsen har imidlertid flere ganger understreket behovet for å ta et valg.

– Vi utfordrer partiet denne høsten til å gjøre en tydelig avklaring. I det ligger det at vi tror det er vanskelig for partiet å bli der det er, sa Hareide i Trondheim denne uken.

Saken skal behandles på ekstraordinære fylkesårsmøter i tiden 20.–30. oktober. På landsmøtet skal 190 delegater avgjøre KrFs veivalg, noe som betyr at det trengs 96 stemmer for å få flertall.

Ifølge en oversikt VG har laget, har foreløpig 31 delegater stilt seg på Hareides linje, mens 23 støtter nestlederne i partiet. I en lignende sammenstilling i Bergens Tidende er styrkeforholdet 22 mot 17.

KrF-toppene reiser nå land og strand rundt for å overbevise fotfolket i partiet. Mandag reiser Hareide og Ropstad til Bergen, mens partilederen møter Bollestad til duell i Ålesund dagen etter. Begge møtene er lukket for pressen.

I bevegelse

KrF har siden Hareides tale for to uker siden opplevd en kraftig tilstrømming av over 1.700 nye medlemmer. Samtidig har partiet gjort et byks på to meningsmålinger de siste dagene, til 4,8 prosent hos InFact/Nettavisen og 5 prosent hos Opinion/ANB.

Kampen om veien videre anses foreløpig som svært jevn, men Fædrelandsvennen meldte fredag at Hareide kan ha klart å overbevise flere partifeller i «bibelbeltet» om å søke regjeringsmakt med Ap og Sp.

Ifølge avisen er det bevegelse blant flere KrF-ere etter rådsmøtet i Vennesla i forrige uke, og onsdag besøker Hareide igjen Vennesla.

Samtidig advarer tidligere KrF-topp og leder av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen, partiet mot å vrake regjeringen.

– De fleste jeg treffer, skjønner ikke hvorfor Solberg fortjener å kastes nå, sier han til DN.

Ropstad gikk dessuten tydelig ut i en kronikk i VG torsdag: Vi bør sondere med dagens regjering med sikte på å bli en del av den, var hans budskap.

(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]