Det erkekonservative partiet CSU, som ledes av Tysklands innenriksminister Horst Seehofer, kan gå på et sviende nederlag i søndagens delstatsvalg i Bayer. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det går mot katastrofevalg for statsminister Angela Merkels konservative koalisjonspartnere i Bayern, viser meningsmålingene.

Det erkekonservative partiet CSU har styrt i Bayern i over 70 år, men utfordres nå av blant andre høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland (AfD) og De grønne.

CSU sikret seg 47,7 prosent av stemmene sist det var valg i delstaten, men oppslutningen har nå falt ned mot 32 prosent, viser flere ferske meningsmålinger.

AfD, som ble grunnlagt i 2013, stilte ikke til valg i Bayern det året. De lokker velgere med slagord som «islamfrie skoler» og «penger til pensjonister, ikke til immigranter» og ligger ifølge målinger an til å vinne over 12 prosent av stemmene.

Partiet har dermed gjort tidligere CSU-leder Franz Josef Strauss’ uttalelse, om at «ingen legitime partier kan ligge til høyre for CSU», til skamme.

Valgets store joker
De grønne ligger an til en oppslutning på hele 18 prosent i Bayern og kan derfor ende opp som den store jokeren i søndagens delstatsvalg.

Partiet har hentet overraskende mange nye tilhengere fra høyresiden, ifølge meningsmålingsinstituttet Forsa

Sosialdemokratene i SPD, som fikk 20,6 prosent av stemmene for fem år siden, har ifølge målingene mistet rundt halvparten av sine velgere, mens det liberale partiet Fridemokratene (FPD) og venstrepartiet Die Linke ser ut til å måtte nøye seg med rundt 5 prosent av stemmene.

Politisk veiskille
Bayern ser derfor ut til å stå ved et politisk veiskille. CSUs delstatsminister, Markus Söder, legger ikke skjul på at han er bekymret.

– Det er en alvorlig situasjon, ikke bare for oss, men for demokratiet, sier Söder.

Bayern er med sine 12,9 millioner innbyggere Tysklands nest mest folkerike delstat og hjem for industrigiganter som BMW og Siemens.

Arbeidsledigheten er på rekordlave 2,8 prosent og lønningene blant de høyeste i Tyskland, men CSU greier likevel ikke å holde på velgerne.

De grønne i regjering
Politiske analytikere tror derfor at partiet kan ende opp i koalisjon med De grønne, og at FDP eventuelt kan bli invitert med som en tredje koalisjonspartner.

En dårlig valgresultat for CSU i Bayern, kan imidlertid få rikspolitiske følger og ende med at partileder Horst Seehofer mister posten som innenriksminister i Angela Merkels regjering.

– CSU fikk tidligere stemmer både fra høyre og sentrum-venstre i Bayern, men har nå mistet grepet, konstaterer Manfred Güllner i meningsmålingsinstituttet Forsa.

Har gått for langt
Seehofer har styrt CSU til høyre i et forsøk på å bremse AfDs framgang, og det samme har Söder gjort i Bayern. Dette har hatt sin pris, og mange konservative mener at de to har gått for langt.

– Som følge av konfrontasjonslinjen de har ført overfor søsterpartiet CDU og Merkel, har de skremt vekk sentrumsvelgerne, sier Güllner.

7 prosent av CSUs kvinnelige velgere har vendt partiet ryggen, viser målinger.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]