Tidligere skiløper Oddvar Brå lanserte tidligere denne uken sin nye bok hos Gyldendal forlag onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse

Oddvar Brå mener grepene som er tatt for å fornye langrennssporten har nådd en grense. Nå ber han Vegard Ulvang og de øvrige FIS-toppene stoppe.

annonse
annonse

Langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) jobber kontinuerlig med å se på mulige endringer og grep som kan gjøre internasjonalt langrenn mer attraktivt, ikke minst for TV-seerne.

annonse

De siste årene har flere korte renn og tourkonsepter slått seg inn på terminlistene. Tradisjonelt klassisk langrenn har samtidig vært under press.

Skicross-elementer i sprint er blant de nye grepene som har vært diskutert. Oddvar Brå håper Ulvang og co. flytter foten over på bremsepedalen.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

– Jeg håper FIS med Ulvang i spissen kan stramme inn dette og stoppe nå. Jeg tror ikke vi skal gå lenger. Det gjelder å passe på det som opprinnelig var langrennssporten, og det har vi ennå, men det kan ikke gå lenger, sier han til NTB.

Ikke mer show

Tidligere denne uken ble den nye boken om Brås liv lansert. Den er ført i pennen av Thor Gotaas. I den forbindelse ble naturlig nok 67-åringens syn på utviklingen i internasjonalt langrenn et tema.

Brå peker på at rennprogrammet i stadig større grad synes å favorisere dem med raske muskelfibre i kroppen.

– Sprinterne får nå forholdsvis flere fordeler, slik som Johannes (Høsflot Klæbo). Ser du bort fra ett renn, gikk han vel ikke fort over 25 minutter sist vinter. Likevel vant han verdenscupen sammenlagt, sier skilegenden.

Han er klar på at «det ikke må bli mer show», men understreker samtidig at han forstår at Ulvang og hans kumpaner kjemper en innbitt kamp om TV-seernes gunst.

Kritiske røster

Også den svenske skilegenden Thomas Wassberg har uttalt seg svært kritisk til tankene om å innføre skicross-elementer i langrennssprint.

Martin Johnsrud Sundby sa også etter forrige sesongs verdenscupavslutning i Falun at han mener Det internasjonale skiforbundet (FIS) er på ville veier når de legger opp til det han mente var for mange actionfylte konkurranser. Uttalelsen falt etter det veteranen oppfattet som en kaotisk fellesstart over 15 kilometer i Falun.

– Det er vanskelig å si om publikum liker det, eller om de heller burde ha skrudd over mot skicross. Det er en kamp nå med utøvere mot FIS der FIS ønsker å legge inn nye momenter i idretten vår. Jeg tror at mange av oss synes det er en uting, og at vi ikke ønsker å gå den veien. Slike fellesstarter har vokst i antall de siste årene, og det er ikke noe som vi utøvere synes noe om, sa Sundby til NTB den gangen.

Den kommende VM-sesongen i langrenn innledes for de norske løpernes del med de tradisjonelle åpningsrennene på Beitostølen midt i neste måned.

(©NTB)

[email protected]

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.