Bydelen Rosengård i Malmø, Sverige. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
annonse
annonse

Sammen med Malmö kommune og Kriminalvården starter nå svensk politi et nytt prosjekt for å få bukt med de mange skyteepisodene i byen. Kampanjen skal hete «Slutt å skyte».

Sverige har fire til fem ganger flere skyteepisoder med dødelig utgang enn land som Norge og Tyskland, om man ser det i relasjon til folkemengde. Forskere sliter med å finne europeiske land som kan sammenlignes med vårt østre naboland.

– Sverige ligger snarere på nivå med det sydlige Italia og Mexico, sier kriminologen Joakim Sturup til P4.

annonse

I Malmö er så mange som elleve personer skutt i hjel så langt i år. Politiet i byen har imidlertid sammen med kommunen og kriminalomsorgen igangsatt en ny kampanje for å få kontroll på situasjonen. De har valgt å kalle initiativet «Sluta skjut» eller «Slutt å skyte».

Foto: Skjermdump fra det svenske politiets hjemmeside

Ifølge politiet baserer kampanjen seg på en utprøvd amerikansk strategi som kalles Group Violence Intervention (GVI), som angivelig skal ha «vist gode resultater i voldsutsatte byer i USA». Formålet skal være å gjøre det vanskeligere å være delaktig i skyteepisoder, samt gjøre det lettere å få støtte for den som vil bort fra et liv med vold og kriminalitet.

– Det handler ikke så mye om nye arbeidsmetoder. Det nye i metoden handler mer om et velkoordinert samarbeid, en bedre utnyttelse av eksisterende ressurser og måten arbeidet kommuniseres ut til grupper og deltagere på, skriver Malmö by på sin hjemmeside.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon