Illustrasjonsbilde. Foto: Wikimedia Commons. Υπουργείο Εξωτερικών.
annonse

Hellas tar erstatningskravet mot Tyskland på alvor, og de vil ha mer enn forventet. En kommisjon i det greske parlamentet skal ha kommet til at Tyskland bør betale 376 milliarder euro i krigsskadeerstatning, skriver Bild.

Triantafyllos Mitafides (70), president for kommisjonen som er kalt «reparasjonskommisjonen», i det greske parlamentet sier til Bild at rapporten deres og det totale reparasjonsbeløpet ikke er basert på spekulasjoner eller estimater, men på offisielle dokumenter.

– For oss er det ingen begrensningstid for å kreve de tyske reparasjonene, presiserer han.

annonse

Her er noen av kravene:

– 171,4 milliarder euro for ødeleggelse av den greske infrastrukturen under krigen.

– 10,3 milliarder euro i erstatning for obligatoriske lån som Hellas måtte betale til Tyskland i løpet av okkupasjonen.

– 33,8 milliarder euro for ytterligere tap av statlige ressurser (olje, andre ressurser, landbruk) fra 1940 til 1944.

– 53,8 milliarder euro i kompensasjon for produksjonstap i næringslivet under okkupasjonen.

I tillegg til kravene fra den greske staten nevner rapporten også individuelle krav for første gang. Kommisjonen nevner to mulige varianter. Enten en kompensasjon for slektningene til 120.000 mennesker som ble drept av krig i dødsfall eller i leirer. En kompensasjon på 700 euro i 15 år, totalt 15,1 milliarder kroner.

En annen variant av den individuelle kompensasjonen nevner også alle sivile som døde under okkupasjonen. Ifølge tall fra Pariskonferansen 1946: 558 000 døde og 880 000 skadet på grunn av skader. Kompensasjon i 15 år til 700 euro per måned for de døde og fem år på 700 euro per måned for de skadde. Totalt 107,2 milliarder euro.

Tyske reaksjoner

– Denne diskusjonen sårer Europa og bringer ingenting til Hellas. Tyskland trenger ikke å betale, det har vært klart i folkeretten siden 1960-avtalen. Så dette er bare en gjennomsiktig manøver av de greske populistene som skal score i innenrikspolitikken,  sier FDPs utenlandskekspert Alexander Graf Lambsdorff.

– Alt ble avgjort med gjeldsavtalen, det er ingen juridiske krav mot Tyskland. Diskusjonen skader tysk-greske forhold og må ikke starte igjen, sier CDUs utenrikspolitiske leder Elmar Brok.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]