CSU-leder Horst Seehofer under en tale han holdt i München i midten av september. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix

I flere tiår har kristenkonservative CSU «eid» Bayern, men søndagens valg ligger an til å bli en katastrofe for statsminister Angela Merkels alliansepartner.

Valgdagsmålingene tyder på at CSU får 37,7 prosent av stemmene. Det er en kraftig tilbakegang for det konservative kristendemokratiske partiet, som har styrt Bayern i over 70 år.

CSU vil fortsatt være klart størst i Bayern dersom dette blir valgresultatet, men vil miste flertallet i delstatsforsamlingen.

Nasjonale konsekvenser
Et sviende nederlag for CSU kan få konsekvenser også for tysk politikk på nasjonalt nivå.
– Hvis CSU gjør et så dårlig valg som det ut til, er det store sjanser for at innenriksminister og CSU-leder Horst Seehofer må gå av som partileder, sier førsteamanuensis Ole Letnes ved Universitetet i Agder til NTB.

I så fall kan statsminister Angela Merkels konservative koalisjon, bestående av Merkels CDU og søsterpartiet CSU, stå overfor nye problemer.

– Det vil gi debatten om Merkels fremtid ny næring. Kanskje ikke helt umiddelbart, fordi man vil avvente valget i Hessen om 14 dager og frede Merkel til etter det. Men etter den tid vil det brake løs, er Letnes’ analyse.

Paradoks
Andre peker på at det ikke nødvendigvis er noen ulempe for Merkel hvis Seehofer må ta ansvaret for CSUs tilbakegang og gå av.
– Det er ingen hemmelighet at hun gjerne vil se Seehofers avgang. Innenriksministeren har vært hovedkilden til ustabiliteten og spenningen i hennes seks måneder gamle koalisjonsregjering, skriver Financial Times.

Samtidig vil et svekket CSU i Bayern, som kanskje vil bli avhengig av De Grønne, få større vanskeligheter med å tvinge gjennom sin vilje i Berlin, fremholdes det.

– Hva som skjer med storkoalisjonen i Berlin, avhenger veldig mye av utfallet av valget i Bayern, sier Letnes.

De grønne og AfD
Valget i Bayern bekrefter også fragmenteringen av tysk politikk. Ifølge valgdagsmålingene er oppslutningen til sosialdemokratene i SPD halvert, og partiet ligger an til å kun få rundt 10 prosent av stemmene.
Samtidig går innvandringskritiske Alternativ for Tyskland (AfD) kraftig fram, og ser ut til å sikre seg en plass i delstatsforsamlingen med en oppslutning på 11 prosent. Med dette vil partiet være representert i alle delstater med unntak av Hessen. Og der er det altså valg om to uker. AfD lokker velgere med slagord som «islamfrie skoler» og «penger til pensjonister, ikke til immigranter».

Det er imidlertid De grønne som går kraftigst fram i Bayern. Partiet ligger an til å få 19 prosents oppslutning, hele 10 prosentpoeng mer enn i 2013. Mye av fremgangen tilskrives partiets karismatiske leder i Bayern, Katharina Schulze (33), og hennes personlige motto om å «redde verden pragmatisk, skritt for skritt».

– De har profittert på at de har levert «motgift» mot AfD og CSUs restriktive flyktningpolitikk. Det vil gi dem mye selvtillit og gjøre dem mer selvbevisst på hva de kan bidra med på forbundsplan, sier Letnes.

Sterk økonomi
Det er ikke enkelt å finne tradisjonelle forklaringer på CSUs kraftige fall. Økonomien i Bayern, med bedrifter som BMW, Allianz, Siemens og Audi, går så det griner. Arbeidsledigheten er rekordlav på 2,8 prosent, og kriminaliteten er redusert.
Letnes peker på at indre strid mellom Seehofer og CSUs delstatsminister Markus Söder, uheldige utspill fra Seehofer og en opplevelse av vingling fra partiet i det betente innvandringsspørsmålet som mulige årsaker.

– CSU prøvde først å være like strenge som AfD i flyktningpolitikken, men innså at det var feil taktikk og la seg på en mer AfD-kritisk linje i siste del av valgkampen, konstaterer han.

– CSU har ikke klart å fornye seg, det er fortsatt et parti dominert av middelaldrende menn.

(©NTB)