Vennesla 20181004. Fra KrFs medlemsmøte med leder Knut Arild Hareide og og Kjell Ingolf Ropstad i Frikirken i Vennesla. Her sammen etter en direktesendt debatt på Fvn.no. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
annonse
annonse

KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad møtte et sterkt splittet fylkeslag da de stilte til duell og møte i Bergen mandag kveld.

Rundt 400 KrF-medlemmer i Bergen samlet seg for å høre Hareide og Ropstad barke sammen om partiets kommende veivalg, skriver Bergens Tidende.

Politisk redaktør i Bergens Tidende, Frøy Gudbrandsen, tror kveldens duell kan få betydning for hva en del medlemmer i fylkeslaget faller ned på.

annonse

– Det er Hareide man har hørt mest til nå. Han har holdt talen sin og har skrevet bok, og selv om flere kritikere har fått kommet til orde, så er det klart at det å høre Ropstads argumenter, kan bli utslagsgivende for noen, sier Gudbrandsen til NTB.

På duellturné

Mens Hareide overrasket mange med å gå inn for regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) i en tale 28. september, kjemper Ropstad for at partiet skal gå inn i dagens regjering.

– Jeg tror ikke det blir lett å drive valgkamp i Bergen neste år hvis vi feller Erna, sa Ropstad til pressen på vei inn, skriver BT.

Hareide, Ropstad og 1. nestleder Olaug Bollestad reiser for tiden landet rundt på medlemsmøter for å overbevise medlemmene om sine respektive syn. Som Ropstad er Bollestad også uenig med sin egen partileder. Mandagens møte i Bergen var det fjerde i rekken etter dueller i Vennesla, Stavanger og Trondheim.

annonse
Delt fylkeslag

I Bergen møttes Hareide og Ropstad til en såkalt «pop up»-duell i regi av BT på forsamlingshuset Betlehem i Bergen, før de to KrF-toppene stilte til lukket medlemsmøte samme sted.

I duellen gjentok Hareide at den politiske avstanden til Frp var avgjørende for han og refset Frp for å drive dobbeltkommunikasjon. Ropstad pekte på at KrF ville kunne vippe en borgerlig regjering i sin retning, skriver BT.

Hva Hordalands 16 delegater vil ende opp med å stemme under det ekstraordinære landsmøtet 2. november, er foreløpig helt åpent. Hvilke delegater som sendes, avgjøres under et ekstraordinært fylkesårsmøte 27. oktober.

– Hordaland er et veldig delt fylke. Avventende og spent er den beste måten å beskrive stemningen på her, sier Gudbrandsen.

Spent på nyinnmeldinger

Fylkesleder i Hordaland KrF deler analysen.

annonse

– I Hordaland er det mange som både jubler over Hareides råd og mange som er sterkt uenige. Hvordan disse er vektet, tør jeg ikke spå om før årsmøtet har gitt svaret, skriver Sele på sms til NTB.

Gudbrandsen sier Hordaland KrF også er spent på hva som blir effekten av de mange nyinnmeldingene den siste tiden.

Per. 15. oktober hadde partiet fått 2.068 nye medlemmer på landsbasis etter Hareides tale. 240 av dem i Hordaland. I KrF er det bekymring etter at flere har gått ut og oppfordret folk til å melde seg inn i partiet ene og alene for å påvirke veivalget.

Frykter motivasjonstap

I Bergen samarbeider KrF allerede med Ap, sammen med Venstre, i byråd. Gudbrandsen sier det er stor støtte til dette samarbeidet blant medlemmene av Bergen KrF, og at mange er positive til et Ap-samarbeidet også nasjonalt.

– Men samtidig er det bekymring for hvilke utslag det vil få. En ting er å samarbeide lokalt, men hvis man ender opp med å felle Solberg-regjeringen, er det en frykt for at mange medlemmer vil miste motivasjonen for å stå på for partiet, og de trenger jo absolutt alle medlemmer opp mot valget neste år, forteller Gudbrandsen.

Tidligere i år mistet byrådet flertallet i bystyret, da KrFs varaordfører Marita Moltu valgte å melde overgang til partiet De Kristne.

Gudbrandsen sier flere KrF-medlemmer kan tenkes å melde overgang til De Kristne, dersom KrF velger å samarbeide til venstre, men mener lekkasjer til høyrepartiene trolig er mer å bekymre seg for.

– Men den største bekymringen er knyttet til at medlemmer vil bli passive, og at tillitsvalgte og medlemmer som man trenger til å drive valgkamp, vil miste gnisten, påpeker hun.

annonse

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon