Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Del saken
 • 1.3K
 •  
 •  
 •  
 •  

Landets farligste asylsøkere skulle etter planen plasseres i et eget mottak i Øyer da det ble klart at omsorgsselskapet Heimta vant anbudet om å ta seg av individene. Resett har tidligere rapportert om beslutningen, og om motviljen fra naboer og andre i lokalmiljøet i Øyer. Av flere grunner har planene ennå ikke blitt realisert, og asylsøkerne har blitt huset i boliger i Fredrikstad og Sarpsborg, der de har utsatt ansatte for grov vold og drapstrusler.

Mottaket i Øyer skulle huse 15 utagerende asylsøkere, men åpningen er blitt utsatt, blant annet på grunn av problemer med godkjenning av bygningen, samt flere klager fra naboer. Arbeidstilsynet har således gitt Heimta AS et varsel om pålegg, der det blant annet står at Heimta «må forbedre virksomhetens kartlegging og risikovurdering ved arbeidssituasjoner som kan medføre at arbeidstakere blir utsatt for vold, trussel om vold og uheldige belastninger som følge av kontakt med andre». Heimta pålegges derfor å iverksette tiltak for å redusere risikoen.

Sarpsborg Arbeiderblad rapporterer at det finnes flere Heimta-ansatte i Østfold som er livredde for å gå på jobb. Beskrivelsene fra de ansatte tegner et mørkt bilde av deres arbeidshverdag. De blir utsatte for trusler ukentlig, og noen er også blitt offer for grov vold. For eksempel skal en av asylsøkerne ha brukt et brannslukningsapparat som våpen, mens han satt over en ansatt i en av boligene i Sarpsborg. Politiet kjenner til denne hendelsen.

I en av boligene på Greåker bor nå to av asylsøkerne som egentlig skulle ha bodd på mottaket i Øyer. Resultatet er at de ansatte, som naboene, lever med redsel i hverdagen. De opplever dessuten at de ikke blir hørt av arbeidsgiver.

– Vi takler litt utagering som for eksempel skadeverk. Vi tåler også en klaps på kinnet i denne jobben. Men å gå jobb å være redd for sitt eget liv er noe ganske annet. Flere er frustrerte og lei seg for ikke å bli hørt, og en del av vikarene som har blitt ansatt den siste tiden for å ha et ekstra ansvar for asylsøkerne, har lite eller ingen kompetanse innenfor vold og utagering, forteller en ansatt.

Vedkommende slår fast at en omsorgsbolig ikke er et sted for farlige asylsøkere.

– Det har vært en hendelser med en utagerende asylsøker der kun flaks har hindret at ingen er blitt alvorlig skadet. En omsorgsbolig, som skal ta vare på mennesker og jobbe målrettet med veiledning og miljøterapi, er ikke et sted for utagerende asylsøkere. Her snakker vi om personer som ikke har noe å tape på å være voldelige, forklarer en ansatt

Heimta på sin side mener at de ansatte har god kompetanse. Regionsjef Lars Christian Torp hevder imidlertid at de tar de ansattes bekymring alvorlig.

– Vi mener at vi har god kompetansedekning på våre boliger. Det er god tilgang på interne kurs og vi har et bra opplæringssystem. Men vi tar selvsagt en slik bekymring på alvor og er opptatt å ivareta personalet. Vi vil følge opp dette internt og direkte med personalet på våre boliger, sier Torp.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1.3K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]