Illustrasjonsbilde. Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Flere norske aviser har omtalt valget i Bayern, noen i forkant av valget og noen etter at resultatet var klart i morges.

Omtalen har gått ut på at det konservative partiet CSU har gjort sitt dårligste valg på lenge, med en oppslutning på 37,2 prosent, og kanskje vil måtte samarbeide med valgets vinner, De Grønne.

De fleste nevner riktignok også at det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland gjorde et godt valg og endte på 10,2 prosent. Men et parti glemmes: Det lokale Frie Velgere, som ble delstatens tredje største parti med 11,6 prosent.

Frie Velgere er et sterkt høyreorientert, konservativt og innvandringskritisk parti, selv om det omtaler seg selv som et borgerlig sentrumsparti. Ifølge Bild har Alternativ for Tysklands leder Alexander Gauland uttalt at Frie Velgere utgjør en «sterk konservativ konkurranse». Det faktiske forholdet er derfor at partier til høyre, inkludert CSU, fikk en oppslutning på 58 prosent i den konservative delstaten, langt over hva CSU fikk alene ved forrige valg. Valget i Bayern var i virkeligheten et brakvalg for høyresiden og de innvandringskritiske partiene. Delstaten får en langt mer høyreorientert delstatsforsamling nå enn før valget.

I stedet fremstilles det i norske medier som om valget var et nederlag for CSUs leder, som i dag er tysk innvandringsminister, fordi han frontet en mer restriktiv innvandringspolitikk enn Angela Merkel og derfor har ligget i konflikt med henne i regjeringen.

Nå ønsker Frie Velgere å delta i delstatsregjeringen, og det kan også bli en realitet. Eneste norske avis som i en bisetning har nevnt partiet er Aftenposten, som siterer Bayerns statsminister Markus Söder som «skal mer enn antydet at dersom partiet må dele makten, så går hans preferanser mer i retning de liberale Fridemokratene (FDP) eller partiet Frie Velgere, som er en lokal liste i Bayern (enn De grønne).

Frie Velgere har på sitt program ifølge Bild en streng anvendelse av asylretten og avviser forsterket familiegjenforening. Partiet er EU-kritisk og vil ellers styrke skolenes undervisning i lokalhistorie, og fremme dialekter. Mye likt CSU.