Stavanger tinghus. Loai Deeb ledet en verdensomspennende menneskerettighetsorganisasjon fra Stavanger. Nå er han dømt for blant annet underslag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
annonse
annonse

Det kan bli aktuelt å kreve at dommen på fire år og et halvt års fengsel blir opphevet fordi den er så mangelfull, ifølge menneskerettighetslederen Loai Deeb.

Norsk-palestinske Deeb er i Stavanger tingrett dømt til fire og et halvt års fengsel for underslag av 11 millioner kroner fra menneskerettighetsorganisasjonen Global Network for Rights and Development (GNRD). Han var i tillegg tiltalt for menneskesmugling og for dokumentfalsk. Straffeutmålingen er i tråd med aktors påstand.

– Han er domfelt på alle punkter, og er meget skuffet. Saken blir anket, sier Deebs forsvarer, advokat Kjell Brygfjeld, til NTB.

annonse

– Jeg er overrasket over den mangelfulle bevisførselen i saken. Forsvarets vitner og bevisførsel er ikke hensyntatt, grovt sett, i det hele tatt i bevisvurderingen, sier han.

Mangelfull bevisvurdering

Brygfjeld har ikke fått gått igjennom dommen grundig nok til å utdype nå på hvilket grunnlag han vil anke, men bekrefter overfor NTB at det han mener er mangelfull bevisvurdering kan gi grunnlag for en saksbehandlingsanke. Det vil i så fall innebære at dommen blir opphevet og saken sendt tilbake til tingretten for ny behandling hvis Deeb får medhold.

Brygfjeld viser blant annet til at han la fram bekreftelse fra utsteder på at dokumenter er ekte, men som Deeb er funnet skyldig i å ha forfalsket.

Fikk millioner i støtte
annonse

Det andre alternativet er en ordinær skyldanke, hvor lagmannsretten gjennomgår alle bevisene i saken på nytt før den tar stilling til skyldspørsmål og eventuelt straffeutmåling.

– Dommen framstår umiddelbart for oss som ensidig i bevisvurderingen, sier Brygfjeld.

43 år gamle Deeb grunnla og ledet i flere år menneskerettighetsorganisasjonen med hovedkvarter i Hillevåg i Stavanger. I årene etter grunnleggelsen i 2008 mottok organisasjonen flere store millionbeløp fra ukjente givere i Midtøsten.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon