Storbritannias statsminister Theresa May (i midten) har denne uka vært i Brussel for å delta på EUs toppmøte. Foto: Alistair Grant / AP / NTB scanpix

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker mener det vil være en god idé å forlenge overgangsperioden etter brexit. Britene er ikke fullt så entusiastiske.

– Forlengelsen av overgangsperioden vil trolig skje. Det er en god idé. Det er nok ikke den beste ideen vi har hatt, men den gir oss litt rom til å forberede det framtidige forholdet på best mulig måte, sa Juncker da han og EUs president Donald Tusk møtte pressen etter EU-toppmøtet i Brussel torsdag.

Ifølge Tusk vil stats- og regjeringssjefene på EU-siden neppe stille seg i veien for forlengelsen.

– Hvis Storbritannia bestemmer seg for at en forlengelse av overgangsperioden vil være til hjelp for å nå enighet om en avtale, så er jeg sikker på at lederne vil være åpne for å se positivt på det, sa Tusk.

Kan forlenge med ett år
EUs forhandlingsleder Michel Barnier har ifølge diplomatkilder luftet et forslag om å forlenge overgangsperioden etter brexit med ytterligere ett år. I dag er planen at overgangsordningene skal vare i 21 måneder – fra Storbritannia går ut av EU den 29. mars 2019 til 31. desember 2020.
Formålet med forlengelsen er å gi EU og Storbritannia bedre tid til å finne en løsning for irskegrensa, som nå gjenstår som det eneste virkelig store uløste problemet i forhandlingene.

Av hensyn til den nordirske fredsprosessen regnes det som avgjørende å finne løsninger som sikrer at det ikke oppstår nye hindre på grensa mellom Irland og Nord-Irland etter brexit. Men EU og Storbritannia har så langt ikke klart å komme til enighet om hvordan dette målet skal nås.

Vil ikke forplikte seg
Onsdag kveld skal May ifølge en EU-kilde ha fortalt de øvrige stats- og regjeringssjefene på EU-toppmøtet at hun er åpen for å vurdere forslaget om en forlengelse.
Men det er kun et forslag, understreket hun dagen etter. Ingenting er bestemt.

– Det som har dukket opp, er en idé om at en forlengelse av overgangsperioden kan være en mulig løsning på spørsmålet om Nord-Irland. Men det er ikke slik at vi står her og foreslår en forlengelse, sa May.

Ifølge henne vil det uansett neppe bli behov for forlengelse. Tvert imot er målet å få permanente løsninger på plass allerede før utgangen av 2020. Og skulle en forlengelse likevel bli nødvendig, vil det trolig bare være snakk om noen måneder, ifølge May.

Misnøye i London
Men det gjenstår å se om britiske politikere vil la seg overbevise av forsikringene.
Forslaget har allerede møtt kraftig kritikk på britisk side, ikke minst fordi en forlengelse vil bety at Storbritannia også må fortsette å betale inn milliarder av pund til EU-budsjettet.

Den konservative brexitforkjemperen Jacob Rees-Mogg sier til Sky News at forslaget framstår som et «heller dårlig forsøk» på bare å skyve problemene foran seg.

Tusk mener på sin side at EU og Storbritannia nå er kommet nærmere enighet i de vanskelige forhandlingene.

– Stemningen er mye bedre nå, oppsummerte Tusk etter toppmøtet.

– Det er kanskje en emosjonell vurdering mer enn en rasjonell vurdering. Men følelser er viktige, sa han.

(©NTB)