USAs utenriksminister Mike Pompeo kunngjør sammenslåing av USAs konsulat for Palestina med USAs ambassade i Jerusalem. Foto: Brendan Smialowsk / pool via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

USA har besluttet å slå sammen landets generalkonsulat for Palestina med den nye ambassaden i Jerusalem, opplyser USAs utenriksminister Mike Pompeo.

Ifølge ham skal det amerikanske generalkonsulatet, et separat kontor som tidligere har ivaretatt USAs forbindelser med palestinerne, erstattes av et nytt kontor for palestinske saker, underlagt USAs Israel-ambassade i Jerusalem.

– Beslutningen er tatt med utgangspunkt i vår verdensomfattende innsats for å bedre effektiviteten ved våre virksomheter i utlandet. Det dreier seg ikke om noe signal om å endre USAs politikk rundt Jerusalem, Vestbredden eller Gazastripen, uttalte Pompeo torsdag.

annonse

Generalkonsulatet i Jerusalem har i mange år fungert som en de facto amerikansk ambassade for palestinerne. Som en enhet under USAs Israel-ambassade i Jerusalem skal imidlertid virksomheten rent fysisk fortsatt være lokalisert der den holder til i dag, i hvert fall inntil videre.

Kunngjøringen ble raskt kritisert av palestinernes president Mahmoud Abbas’ internasjonale rådgiver Nabil Shaath.

– Nå kutter president Donald Trump de siste båndene han fortsatt har med det palestinske folket. Han sier i praksis at Jerusalem er for Israel. Denne beslutningen har ikke noe å gjøre med fred. Den kompliserer fred og gjør fred umulig, sa han.

annonse

Trump valgte i fjor å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytte den amerikanske ambassaden til byen. Tidligere i år kuttet USA i bistanden til Palestina. Dette gjorde at de palestinske myndighetene valgte å kutte nær all kontakt med Trump-administrasjonen.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon