Julian Assange har bodd på Ecuadors ambassade siden 2012. Han har ikke kunnet forlate ambassaden fordi han frykter å bli pågrepet. Nå saksøker han Ecuador for brudd på grunnleggende rettigheter og frihet. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange saksøker regjeringen i Ecuador for brudd på «grunnleggende rettigheter» i ambassaden i London, der han har bodd siden 2012.

annonse

Annonse

– Julian Assange opprettet i dag sak der han anklager Ecuadors regjering for å ha brutt hans grunnleggende rettigheter og frihet, heter det i en uttalelse fra WikiLeaks fredag.

Ecuadors regjering hadde fram til fredag kveld norsk tid ennå ikke kommentert Assanges søksmål.

annonse

Annonse

I mars i år mistet Assange internettilgang, ble fratatt mobiltelefonen, og ble nektet å ta imot gjester på ambassaden. Ambassaden begrunnet det med at han hadde brutt en skriftlig avtale fra i fjor, der han forpliktet seg til å ikke blande seg inn i andre lands anliggender.

annonse

Annonse

Mandag fikk han tilbake muligheten til å delvis kommunisere med omverdenen.

Tirsdag meldte BBC at ambassaden truer med å konfiskere Assanges katt. Katten blir ofte sett gjennom vinduer, iblant iført et katteslips. Assange fikk katten av sine barn. Katten har egen profil på Twitter.

Advarselen begrunnes med at han må passe bedre på kattens behov for velferd, mat og hygiene. Ellers kommer 47-åringens katt til å bli gitt til en dyrevernsorganisasjon, heter det.

WikiLeaks-grunnleggeren Assange har vært i Ecuadors London-ambassade siden 2012 for å unngå utlevering til Sverige på grunn av en anklage om seksuelle overgrep. Sverige har siden droppet utleveringsbegjæringen, og Assange har blitt ecuadoriansk statsborger, men han risikerer fortsatt å bli pågrepet i Storbritannia.

annonse

Annonse

(©NTB)


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: