Faktasjekktjenesten Faktisk.no. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fredag kom nyheten om at Faktisk.no søker om 39 millioner i statlig støtte. Organet ble opprettet av NRK, VG og Dagbladet i 2017. Fritt Ord var med fra starten. For noen måneder siden kom mediegigantene Polaris og Amedia med på eiersiden.

Pengene skal fordeles over tre år og vil komme i tillegg til den eksisterende pressestøtten på over 300 millioner kroner i året. Faktisk.no søker til Kulturdepartementet, hvor Trine Skei Grande er minister og til Kunnskapsdepartementet, hvor den ikke helt modige Jan Tore Sanner sitter.

– Faktisk.no er et resultat av at «rivaler» har gått sammen om å gjøre noe bra, og vi kan styrke oss enda mer ved å få med også det offentlige på dette spleiselaget. Innholdet vi produserer blir brukt av veldig mange medier, og seks millioner er en beskjeden sum med tanke på hvor mange som vil dra nytte av dette, sier ansvarlig redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.no.

Bukken og havresekken

Den tidligere Dagbladet-journalisten Egeberg påstår her at disse aktørene er «rivaler». For noe tøv. Dette er aktører som stammer fra det samme etablissementet som nå utfordres – utenfra. De prøver bare å raske til seg enda mer offentlige midler for å unngå nedbemanning ellers i mediene, fremme sin ideologi og undergrave den frie tanke og den frie presse.

Men det er ikke bare de voksne mediebrukerne Faktisk.no vil ha offentlige midler til å påvirke. De skal bruke disse pengene til å påvirke barna våre også:

Fra NTB kan vi lese at «Egeberg påpeker at arbeidet Faktisk gjør, også er en viktig del av medienes samfunnsrolle og noe staten burde støtte. Søknaden om støtte på 21 millioner kroner over en treårsperiode, er planlagt å gå spesifikt til å utvikle et undervisningsopplegg om kildekritikk for alle landets ungdomsskoler.»

Altså: et undervisningsopplegg for alle landets ungdomsskoler! Som om ikke NRKs kontroll over Supernytt, Aftenpostens sosialisme gjennom Aftenposten Junior og hele læreplanen skulle være nok. Nå skal også Faktisk.no slippes til på lettpåvirkelige sjeler, og det med våre skattepenger.

Alle penger til samme side

Inkludert lisenspengene til NRK, pøses flere milliarder offentlige kroner inn i det som mer og mer fremstår som propaganda. Og ikke bare offentlige midler, også private aktører investerer i disse organene eller de annonserer for produktene sine der, på VG, TV 2, Dagbladet, Dagsavisen, BT, Nettavisen etc.

Vi er dermed i den absurde situasjon at 99 % av alle ressursene til mediene i Norge pøses inn i et apparat som representerer et stadig mer råttent og virkelighetsfjernt MSM-paradigme. Kanskje bare 50 % av befolkningen støtter opp om det fortsatt, og hvor mange færre hadde det ikke vært om ikke all propagandaen hadde blitt finansiert av disse 99 % av ressursene.

Som et eksempel: i Klassekampen er det 56 personer i redaksjonen og 101 ansatte totalt. De får 42 millioner kroner i pressestøtte hvert år. Klassekampen har ca. 23.000 lesere. NRK har 3500 ansatte og får 6 milliarder i statsstøtte.

Resett har 5-6 personer i redaksjonen og når mange flere lesere enn Klassekampen på daglig basis.

Penger, penger, penger

Dette er en så ujevn kamp at leserne våre må opplyses om det. Skal vi ha noen som helst mulighet til å drive en journalistisk kamp for realisme og mot den propagandaen som pøses ut, må vi ha mer ressurser. Og det eneste stedet vi kan vende oss er til befolkningen, til våre lesere. Vi kommer ikke til å få en krone fra det offentlige, og ikke bør vi få det heller. For penger kommer alltid med krav om tilpasning.

Vi snakker ikke bare om lønn til journalister, vi snakker også om midler til spørreundersøkelser, sende et kamerateam til pressekonferanser og stille vanskelig spørsmål som ingen andre tar opp, f.eks. Vi får stadig gode forslag fra lesere om hva vi kan gjøre og kan ta opp, men dere må også gi oss ressursene.

Vi er i tenkeboksen på hvordan Resett kan finansieres fremover. Skal vi får gjort den jobben med norsk offentlighet og politikk som vi mener er nødvendig, må vi kunne sette flere folk og prosesser i sving. Det er nærmest en «krig» vi er i gang med og som dere lesere forventer at vi skal vinne til slutt.

Klassekampen oppgir til Resett at pressestøtten på 42 millioner utgjør 24 % av deres totale budsjett. Det vi si at de bruker 175 millioner kroner i året på å produsere sin journalistikk. I Dagsavisen er det 60 ansatte, 16.000 lesere og de får 32 millioner i pressestøtte.

Resett har i øyeblikket et budsjett på ca. 6 millioner kroner.

Engasjement og mobilisering

Oppslaget om Faktisk.no sin søknad om statlig støtte sporet meg til å skrive denne artikkelen her og nå. Et sted går grensen, nok er nok. Vi kan simpelthen ikke aksepterer det.

Jeg ber derfor våre lesere om å trå til med en ekstra innsats de neste dagene. Gi oss en støtte som monner, og øremerk det gjerne til journalistikk rettet mot den virksomheten MSM, Aftenposten Junior og Faktisk.no bedriver. Ja, la oss kjøre en kampanje som vil eksponere alle konsekvenser av at staten går inn og finansierer Faktisk.no der tidligere Dagbladet-journalist Kristoffer Egeberg er redaktør.

Hvis dere vil tegne dere for månedlig støtte, kan det gjøres her.

Men hvis dere vil gi oss en ekstra klar beskjed om at det er kampen mot statlig støtte til Faktisk.no og MSM dere vil vi skal ta, kan dere bruke:

Vipps på 124526

eller sende penger direkte til kontonummer 1503.94.12826 og merke det med «Resett mot MSM».

Vi vil opplyse dere i begynnelsen av november om hvilken effekt vi kan avlese av denne oppfordringen om støtte.

Oppstrammer

Vis at dere faktisk mener alvor med at kampen mot MSM er viktig. Inntil nå er det under 2000 personer som støtter Resett finansielt. Samtidig er det over 100.000 unike brukere som er innom i løpet av en uke og som slik sett leser oss på en jevnlig basis. Prosentvis er det ganske få som gir av egen lomme. Skal vi sammen ha mulighet til å utfordre etablissementet, må dere – folket i opposisjon – også gjøre en innsats.

Vi som jobber for Resett har brent alle broer, vis at dere der ute også forstår hva som kreves.

På forhånd takk.