Den spionsiktede nordmannen Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes sier løslatelsen av Mikhail Botsjkarev er en tapt mulighet.
Løslatelsen av den russiske tjenestemannen Mikhail Botsjkarev (51) kom overraskende på Risnes. Russeren ble løslatt etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fredag trakk anken over avgjørelsen i Oslo tingrett om at det ikke lenger var grunnlag for å holde Botsjkarev varetektsfengslet.
– Jeg hadde tenkt at dette var en sterkere sak enn det nå viser seg at det har vært, siden Botsjkarev har vært fengslet i to omganger, sier Risnes til NTB.
Uansett er muligheten for en utveksling med Botsjkarev og Berg nå borte, fastslår han.
– Denne konkrete muligheten for en utveksling er definitivt borte. Løslatelsen av Botsjkarev er en tapt mulighet for oss. Nå er denne saken ute av verden for vår del. Vi må tenke i andre retninger og håpe det finnes andre løsninger, sier Risnes.
Han legger ikke skjul på at løslatelsen er en skuffelse.
– Paradoksalt nok – for vi ønsker jo ikke at noen sitter i fengsel. Men skuffelsen ligger i at dette var en mulighet for oss. Og ikke minst blir det en skuffelse i fengselet i Moskva. For ethvert håp som tennes for Frode Berg, er jo en mulighet for ham. Det er ingen tvil om at Berg blir skuffet når han får denne nyheten, sier Risnes.
Risnes antar at Frode Bergs sak kan ta en ny vending som følge av at Botsjkarev fredag kunne spasere ut av Oslo fengsel.
– Det kom litt overraskende på oss at Bergs sak stoppet helt opp. Vi antok at det hadde sammenheng med at russiske myndigheter ville se an utviklingen i Botsjkarevs sak i Oslo. Nå regner jeg med at Bergs sak kan komme opp for domstolen i Moskva ganske raskt, muligens blir den fremskyndet og kommer opp allerede før jul, sier Risnes til NTB.
Han legger til at det neppe blir noen lang og omfattende rettssak.
– Saken mot Berg er ikke så veldig omfattende. Jeg anslår at de bare trenger noen dager på å gjennomføre en rettssak.
Botsjkarev ble pågrepet på Gardermoen da han skulle reise ut av landet 21. september etter å ha deltatt på et IT-seminar på Stortinget med 79 deltakere fra 34 land.
Under seminaret, som i hovedsak hadde administrativt ansatte i parlamenter som deltakere, ble det reagert på at mannen skal ha hatt en uvanlig atferd mens han befant seg på Stortinget, og PST ble kontaktet.
Han ble siktet for brudd på straffelovens paragraf 121 om etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.
Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember i fjor. Den tidligere grenseinspektøren er siktet for spionasje. 1. oktober ble fengslingen forlenget fram til 5. desember. Berg har innrømmet å ha jobbet for norsk etterretning, men sier han ble narret i en felle.
(©NTB)