Den ytterliggående islamisten Anjem Choudary er løslatt på prøve i Storbritannia. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den ytterliggående islamisten Anjem Choudary er løslatt fra britisk fengsel, der han har sonet en dom på fem og et halvt år.

Choudary ble i 2016 funnet skyldig i å ha oppfordret andre til å støtte den ytterliggående islamistgruppa IS. Dommen lød på fem og et halvt år, og fredag ble 51-åringen prøveløslatt.

Vilkårene for prøveløslatelse er strenge, og ett av dem er at han ikke får benytte internett uten særskilt tillatelse og overvåking.

annonse

Choudary får heller ikke forlate Storbritannia eller oppsøke enkelte moskeer, og han får bare møte mennesker som på forhånd er klarert av britisk politi.

Forbudt gruppe

Choudary ledet tidligere gruppen al-Muhajiroun, også kjent som Islam4UK, som nå er forbudt i Storbritannia.

Blant dem al-Muhajiroun bidro til å radikalisere, var selvmordsbomberne som drepte 52 mennesker på T-banen og en buss i London i juli 2005, og de to mennene som drepte soldaten Lee Rigby på åpen gate i London i 2013.

annonse

Under rettssaken kom det også fram at Choudary hadde kringkastet taler av IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi

Kontakt med Norge

I et intervju med Aftenposten i 2013 fortalte Choudary at han hadde hatt regelmessig kontakt med den ytterliggående gruppen Profetens Ummah i Norge.

– Jeg er en mentor og rådgiver for dem. Det er mange som sier de representerer islam, men jeg opplever Profetens Ummah som en av de få stemmene i Europa som snakker sannheten om islam uten kompromisser, sa Choudary.

Året etter fikk Choudary besøk av Ubaydullah Hussain, som senere ble dømt for terrorrekruttering og støtte til IS i Norge.

NTB-AFP

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon