Saudi-Arabia erkjenner at Jamal Khashoggi endte sine dager på landets konsulat i Istanbul 2. oktober, men hevder at dette skjedde under en slåsskamp. Det står ikke til troende, mener seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI, som kjente den saudiarabiske regimekritikeren og journalisten personlig. Foto: Metafora Production / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Seniorforsker Sverre Lodgaard kjente den drepte journalisten Jamal Khashoggi og tror ikke på Saudi-Arabias versjon av hvordan han døde.

Saudi-Arabia nektet i drøyt to uker for at regimekritikeren og journalisten ble drept under et besøk på landets konsulat i Istanbul 2. oktober, men fredag kom erkjennelsen.

Ifølge Saudi-Arabia var det imidlertid et uhell, og det skjedde under en slåsskamp.

– Det står ikke til troende. Det var i så fall en slåsskamp med 1 mot 15, sier Sverre Lodgaard, med henvisning til den antatte dødsskvadronen som ankom konsulatet få timer før Khashoggi.

Fremragende analytiker

NUPI-forskeren betegner Khashoggi som en god samtalepartner og en fremragende og høyt respektert analytiker med gode kontakter innen hjemlandets etterretningstjeneste.

– Han betraktet aldri seg selv som dissident før han flyttet til USA, der han åpenbart hadde en stor bekjentskapskrets i Washington, sier han til NTB.

Khashoggi var også et yndet intervjuobjekt for store TV-stasjoner og var derfor en farlig mann for Saudi-Arabias mektige og egenrådige kronprins Mohammed bin Salman.

Rått og autoritært

– Nå gjelder det for kronprinsen å komme seg ut av dette på en måte som gjør at han selv ikke får skylden, sier Lodgaard.

– Derfor er det ganske mange i hans nærhet som nå må stilles til ansvar. Dette er en botsøvelse som man kan regne med å se fra et rått og autoritært lederskap, sier han.

Lodgaard er usikker på hvilke følger drapet på Khashoggi eventuelt vil få for USAs og andre vestlige lands forhold til Saudi-Arabia.

Forsøker å dempe

– Det høres ut som om president Donald Trump er villig til å akseptere Saudi-Arabias versjon. For Det hvite hus er det nå viktig å dempe reaksjonene slik at det gode forholdet til landets viktigste allierte i Midtøsten, utenom Israel, kan opprettholdes, sier Lodgaard.

Han er usikker på om Trump vil lykkes.

– Det utkjempes nå et stort slag i USA, og jeg tør ikke spå utfallet, sier han.

– Både blant republikanere og demokrater er det mange som er fly forbannet. Det er en unik sak og et interessant fenomen at ett enkeltindivids skjebne kan skape så store bølger, sier Lodgaard.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]