Makedonias statsminister Zoran Zaev er svært ivrig etter å gjennomføre navneendringen. Foto: Boris Grdanoski / AP Photo / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

80 av 120 medlemmer av nasjonalforsamlingen stemte fredag kveld for at Makedonia skal døpes om til Nord-Makedonia. Ny votering ventes i januar.

Makedonia er nå et skritt nærmere å få endret landets navn og få slutt på den flere tiår gamle navnestriden med Hellas.

Voteringen i nasjonalforsamlingen ble utført ti timer på overtid, etter en lang debatt om den omstridte navneendringen. Statsminister Zoran Zaev fikk de nødvendige to tredeler av stemmene i nasjonalforsamlingen for at de kunne gå videre i prosessen.

Det er ventet at navneendringsprosessen vil ta tre måneder og vil kreve at nasjonalforsamlingen stemmer over lovforslaget nok en gang. Også ved neste votering, som trolig vil skje i januar, vil kreves det to tredeler av stemmene.

Zaev og hans greske motpart Alexis Tsipras ble i juni enige om at den tidligere jugoslaviske republikken skal endre sitt navn til Nord-Makedonia. Men navneavtalen må også godkjennes i Hellas, der motstanden har vært sterk.

Konflikten har rot i at Hellas gjør krav på navnet Makedonia og dets historiske arv for den nordiske provinsen.

Om navneavtalen blir vedtatt har Hellas lovet å ende sin motstand mot Makedonias inntog i NATO og EU.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]