Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi fotografert under World Economic Forum in Davos i 2011. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I 18 dager nektet Saudi-Arabia for å ha noe med forsvinningen til Jamal Khashoggi å gjøre. Nå hevder de han ble drept i en slåsskamp på konsulatet i Istanbul.

– Diskusjonene mellom Jamal Khashoggi og de han møtte på konsulatet i Istanbul utviklet seg til å bli en slåsskamp, noe som førte til hans død, sa påtalemyndigheten i Saudi-Arabia i en uttalelse til det statlige nyhetsbyrået SPA natt til lørdag.

18 saudiarabiske statsborgere skal være pågrepet i forbindelse med saken, som startet da Khashoggi gikk inn på konsulatet i Istanbul og forsvant 2. oktober.

Saudi-Arabia har siden journalisten forsvant avvist alle anklager om at det er de som står bak forsvinningen. Natt til lørdag, nesten 18 døgn etter at han forsvant, er forklaringen fra saudiaraberne en annen i saken som har ført til diplomatisk krise.

Kongedømmet sier «de beklager på det sterkeste» drapet på den regimekritiske journalisten, heter det i en uttalelse.

To har fått sparken

Kort tid etter at det ble kjent at journalisten ble drept, beordret landets kong Salman å nedsette en komité som skal diskutere endringer i landets etterretningstjeneste. Komiteen skal ledes av kronprins Mohammed bin Salman, som amerikansk etterretning stadig er sikrere på er skyldig i drapet på Khashoggi, ifølge New York Times.

Kronprinsen sier i en uttalelse via SPA at det «haster» å få gjort endringer etterretningstjenesten. Allerede har de fjernet lederen for etterretningstjenesten, Ahmad al-Assiri, fra sin stilling, samt rådgiveren for kongefamilien, Saud al-Qahtani. Al-Qahtani skal ha jobbet tett på kronprinsen.

Kort tid før Saudi-Arabia kunngjorde drapet, snakket kong Salman med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på telefon. Der ble de enige om å fortsette etterforskningen sammen.

Liket

15. oktober gikk tyrkiske etterforskere inn i konsulatet i Istanbul. Dagen etterpå sa en ikke navngitt politikilde til nyhetsbyrået AP at de har funnet «sikre beviser» på at journalisten ble drept. Andre tyrkiske kilder har også hevdet at journalisten ble partert. Natt til fredag var derfor tyrkisk politi blant annet i et skogområde nord for Istanbul for å lete etter mannens levninger, opplyste anonyme kilder.

Saudi-Arabia har foreløpig ikke kommentert hva de har gjort med liket.

Etterforskning

Flere aktører har etterspurt en uavhengig etterforskning av drapet. Blant annet har flere presseorganisasjoner krevd at den beste aktøren til å utføre en slik etterforskning er FN. Organisasjonene mener man ikke kan stole på at saudiaraberne gjør en troverdig etterforskning av seg selv, til tross for at de samarbeider med Tyrkia.

Den regimekritiske journalisten Khashoggi flyttet fra hjemlandet til USA i 2017. Det siste året har han vært svært kritisk til den mektige kronprinsens politikk, noe som kom til uttrykk blant annet i kommentarartikler i Washington Post.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]