Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 • 33
 •  
 •  
 •  
 •  

Regjeringen vil kutte i trygdestønadene til tannhelsebehandling for femte år på rad, til sammen 390 millioner kroner i kutt. Tannlegeforeningen reagerer.

– Disse kuttene rammer ikke deg og meg, men dem som allerede er mest utsatt, sier presidenten i Tannlegeforeningen, Camilla Hansen Steinum, til Klassekampen.

Ifølge foreningen kuttes det 61,7 millioner kroner i trygdestønadene til tannhelsebehandling i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019. Det kommer i tillegg til kutt på 328 millioner kroner som er foretatt så langt i helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sin statsrådsperiode, ifølge en gjennomgang nettstedet Faktisk.no har gjort. Til sammen blir det nærmere 390 millioner kroner i kutt.

– Henger ikke på greip

Mens barn i Norge får tannbehandling dekket av staten fram til de fyller 20 år, må voksne betale selv. Per i dag er det imidlertid 15 sykdommer, tilstander eller skader som gir rett til stønad, dog med egenandel, og den er blitt høyere de siste årene.

Steinum reagerer på at det kuttes i potten, når det blir stadig flere som trenger stønad.

– Antall pasienter som får stønad til tannhelse, har faktisk økt med over 26 prosent i disse årene. Det er bra og vitner om at befolkningen har behov for denne støtten. Likevel svarer Høie på økt behov med å gradvis svekke ordningen ved å underregulere den, sier Steinum.

– Hver enkelt får et dårligere tilbud. Det henger rett og slett ikke på greip, sier hun.

– Betydelig vekst i utbetalingene

Regjeringen ønsker ikke å svare på om kutt i trygdeordningene til tannhelse bryter med løftene i regjeringsplattformen eller Høyres program. Høie har imidlertid understreket at det de siste årene har vært en betydelig vekst i folketrygdens utbetaling av stønad til tannbehandling.

– Dette selv om det er gjort innsparinger gjennom underregulering av takster for tannbehandling. Fra 2013 til 2017 økte utbetalingene med 481 millioner kroner. Samtidig ble andre prioriterte formål på tannhelsefeltet styrket med 114 millioner kroner i årene 2014 til 2018, skrev Høie i en kommentar i flere lokalaviser tidligere i oktober.

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) i Helse- og omsorgsdepartementet påpeker at regjeringen har økt støtten til personer med tannlegeskrekk og til personer som har vært utsatt for tortur og overgrep. Overfor Klassekampen forklarer hun de økte prisene med at statens satser ikke ble prisjustert mellom 2015 og 2017, og at prisene for tannbehandling i samme periode økte med 9 prosent. Samtidig har ny teknologi og forenklinger av takstsystemet der takster har vært overpriset, ført til at flere takster er blitt nedjustert, sier hun.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 33
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]