Amnesty mener det er på høy tid at Norge gjennomgår sitt forhold til Saudi-Arabia og viser til landets massive brudd på menneskerettighetene.
Drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi føyer seg inn i rekken, konstaterer seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty.
Saudi-Arabias versjon av hvordan Khashoggi døde under et besøk på landets konsulat i Istanbul, fester hun ingen lit til.
– Amnesty International krever en uavhengig gransking i FN-regi, sier Tin, som nylig ga ut boken «Saudi-Arabia – Sverdet og stemmene».
Søreide skeptisk
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er også skeptisk til Saudi-Arabias versjon.
– Jeg forventer at det gjennomføres en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet, og at alle de involverte stilles til ansvar for denne ugjerningen, sier hun til NTB.
Ina Tin mener utenriksministeren bør slutte opp om kravet om gransking i FN-regi.
– Vi kan ikke bare fortsette å be Saudi-Arabia om å granske seg selv. Alle må skjønne at det sannsynligvis ikke kommer noen troverdige svar ut av det, sier Tin.
Oljefondet
Norske myndigheter bør også gå i seg selv og foreta en systematisk gjennomgang av forholdet til Saudi-Arabia, mener hun.
– Denne saken bør føre til at norske myndigheter går gjennom alle relasjoner vi har med Saudi-Arabia, også oljefondets investeringer i landet, sier hun.
Oljefondet har økt sine investeringer kraftig siden landets mektige kronprins Mohammed bin Salman overtok som de facto leder, fra 3,9 milliarder kroner i 2016, til drøyt 6,8 milliarder kroner ved siste årsskifte. Det er en økning på nesten 75 prosent.
Militært utstyr
– Norge bør definitivt også revurdere den militære eksporten til Saudi-Arabia, mener Tin.
Selv om eksporten av våpen og ammunisjon er stanset som følge av Saudi-Arabias krigføring i nabolandet Jemen, fortsetter eksporten av annet militært materiell.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har forsvart dette og sier at det foretas grundige vurderinger når søknader om eksport ligger på UDs bord.
Over 10.000 mennesker er drept i de siste tre årene i Jemen, millioner er drevet på flukt og over 22 millioner er avhengige av matvarehjelp utenfra, noe de færreste av dem får som følge av Saudi-Arabias blokade.
Norsk kritikk
Søreide ga tidligere i år uttrykk for bekymring over utviklingen under kronprins Mohammed bin Salman i Saudi-Arabia.
– Det er flere utviklingstrekk som er svært negative, og det gjelder særlig den generelle menneskerettighetssituasjonen, som ser ut til å strammes til, parallelt med enkelte symboltunge lettelser i restriksjoner, sa Søreide i Stortinget.
Saudi-Arabias ambassadør har ved flere anledninger det siste året vært inne på teppet i UD, men Tin mener at dette ikke er nok. Hun har også et klart budskap til norsk næringsliv.
Løper stor risiko
– Alle norske aktører som vurderer å etablere seg i Saudi-Arabia, løper en stor risiko, sier Tin.
– Det er all grunn til å rope et varsku om at vi her står overfor et land hvor det ikke er rettssikkerhet, og hvor det råder stor vilkårlighet i politikken. Dette er en stat som systematisk bryter menneskerettighetene, og man kan aldri vite hva som skjer, sier hun.
(©NTB)