I fjor lanserte Apple toppmodellen iPhone X, der hjem-knappen er erstattet med en heldekkende skjerm. Under årets lansering ventes det at Apple avduker nye smarttelefoner som ligner X-modellen. Foto: AP / NTB scanpix.
annonse
annonse

Hvis du skal kjøpe ny telefon i morgen, hvilken plattform kommer du til å velge? Hva er viktig for deg? Gir du blaffen i personvern og sikkerhet, så lenge du får en billig telefon til å snappe dine lekre lemmer?

Mest sannsynlig vil valget stå mellom Apple iOS og Google Android. Microsoft er kjørt av lasset for lenge siden. Windows Phone ble ingen suksess. Over 90 prosent av markedet for mobile operativsystemer domineres av iOS og Android i følge statcounter.com

Statcounter global stats

Enkelt forklart, går Google sin forretningsmodell ut på å  samle inn persondata, analysere de med avanserte algoritmer og til slutt selge personifiserte annonser. For at denne forretningsmodellen, hvor du er produktet, skal fungere over tid, er Google avhengig av å fylle på med dine persondata. Måten de gjør dette på, er ved å stadig utvikle «gratis» tjenester som du kan benytte i bytte mot dine persondata. Uten kontinuerlig vekst i mengden innsamlede persondata, vil forretningsmodellen bryte sammen. I praksis dataprostituerer du deg når du bruker Google sine tjenester.

annonse

Apple har en annen forretningsmodell. De selger maskinvare som Mac, iPhone, iPad med tilhørende operativsystem og annen programvare. Ikke har de noen konkurrenter heller, naturlig nok siden ingen andre enn Apple kan benytte hverken iOS eller MacOS på sine enheter. I tillegg har de uttalt at personvern, er noe de tar på alvor og legger inn mekanismer som skal hjelpe deg med å ivareta det.

Hvordan Google skal vokse i fremtiden og samtidig ta hensyn til personvern, er ikke godt å si. Personvern og Google er to motpoler. Hvis det kommer en verdensomspennende personvernbølge med samme oppmerksomhet som #metoo, kan det bli en bratt utforbakke for Google.

Når det kommer til sikkerhet, er Android en meget fragmentert verden. Der eksisterer det et mylder av produsenter av telefoner og nettbrett. De som ønsker å gjøre livet surt med skadevare for brukere av Android, har en mye enklere jobb foran seg, enn de som vil gjøre det samme for brukere av iOS. Hovedårsaken til det, er at iOS er et lukket system, mens Android er et åpent system. I tillegg er oppdateringsfrekvensen av Android lav for de fleste produsentene. Det kan ta mange måneder fra Google tetter et sikkerhetshull i Android, til du får melding på din telefon om at du kan oppdatere. I løpet av denne tiden, kan telefonen din bli kapret av hackere.

annonse

Det er for eksempel ikke mulig å installere apper i iOS, som ikke er lastet ned fra App Store. Har du en enhet med Android, kan du endre innstillingene for sikkerhet på telefonen, laste ned og installere apper fra andre kilder enn Google Play Store. Mange kan bli fristet til å gjøre det, når det tilfeldigvis dukker opp et attraktivt tilbud om en super app som ikke er på Google Play Store. Kanskje har du fått dette hyggelige tipset på e-post fra en bekjent du stoler på, men som uheldigvis har fått kapret sin e-postkonto. Resultatet er at du selv blir hacket.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon