Capitol i Washington DC i soloppgang. Velgernes tillit til den amerikanske nasjonalforsamlingen er på et lavmål. Organisasjonen With Honor mener å få valgt inn flere militærveteraner kan være med på å skape et bedre samarbeid mellom partigruppene.
Del saken
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

200 militærveteraner stiller i kongressvalget i USA. Stadig flere kvinnelige veteraner er blant kandidatene.

Organisasjonen With Honor er i full gang med kampanjen for å få flest mulig veteraner valgt inn i den amerikanske nasjonalforsamlingen. De anklager Kongressen for å ikke å ta fatt i viktige utfordringer i samfunnet, samtidig som de peker på at velgernes tillit er på et lavmål.

– Vårt mål er å få valgt inn kandidater som arbeider på tvers av partilinjene for å skape et bedre fungerende og mindre polarisert styre av landet, skriver organisasjonen.

De vil ha flere fra den nyere generasjonen veteraner, som startet tjenesten etter 11. september 2011.

Tirsdag er 6. november er det mellomvalg i USA. Det skal velges kandidater til Kongressen, guvernører til delstatene og det er lokalvalg.

Færre veteraner

Det er siden 70-tallet blitt valgt inn stadig færre militærveteraner i Kongressen. Tidligere utgjorde militærveteraner 70 prosent av de valgte representantene, mens det i dag er anslått at 20 prosent av representantene har en bakgrunn i forsvaret.

Totalt har over 2.000 kandidater meldt seg til mellomvalget. 200 av dem er veteraner, ifølge With Honor, som gir sin spesielle støtte til 39 av dem.

Blant de anbefalte kandidatene er 19 demokrater, 20 republikanere, 33 er menn og 6 er kvinner.

Helikopterpilot

Spesielt har historiene til noen av de kvinnelige veteranene gjort inntrykk. Den tidligere helikopterpiloten MJ Hegar som gjorde tjeneste i Afghanistan, stiller som en av Demokratenes kandidater i Texas til Representantenes hus.

I en video som har gått viralt, forteller Hegar om da hun ble skutt ned under et helikoptersøk, men fortsatt ikke ville gi seg, selv etter at de var blitt plukket opp av et annet helikopter som kom dem til unnsetning.

– Jeg spente meg fast til understellet og skjøt ild mot talibankrigere mens vi kom oss i sikkerhet, forteller hun.

Hegar som har vært en talsperson for at flere kvinner gjør militærtjeneste, har også frontet bekjempelse av familievold, noe hun selv har opplevd som barn.

Hun var helt ukjent da valgkampen startet. Drøye to uker før mellomvalget i Texas har Hegar støtte fra 38 prosent av velgerne, mens motkandidaten, en politisk senior og republikaner, Jon Carter, har støtte fra 53 prosent, viser en måling fra New York Timesmed en feilmargin på 4,8 prosent.

Bombetokt

Den tidligere spesialsoldaten og jagerpiloten Amy McGrath har kastet seg inn i kampen om en plass i Representantenes hus for Kentucky. Hun stiller også for Demokratene.

– Jeg har vært 20 år i US Marines og gjennomført 89 bombetokt mot al-Qaida og Taliban, sier hun i valgvideoen.

Kentucky-velgerne er konservative, men de er også sterke støttespillere til det militære. Ifølge New York Times’ måling har den nåværende republikanske kandidaten Andy Barr støtte fra 47 prosent mens Amy McGrath støttes av 46 prosent, feilmarginen i målingen er på 4,9 prosent. McGraths strategi er, i tillegg til blant annet å spille på militærbakgrunnen, å ikke bruke såkalt angrepskampanjer mot den andre kandidaten.

I det amerikanske mellomvalget i 2018 velges alle 435 medlemmene til Representantenes hus og 33 plasser, som er omkring en tredel av plassene, til Senatet.

I dag har det republikanske partiet flertallet i begge kamrene.

De seneste prognosene fra nyhetsredaksjonen FiveThirtyEight viser at det er 84 prosent sannsynlighetfor at Demokratene får flertall i Representantenes hus, mens Republikanerne har en 79 prosent sannsynlighet for å sikre seg videre makt i Senatet.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]