KrFU-leder Martine Tønnessen (t.h.) er kritisk til at partileder Knut Arild Hareide vil påvirke valget av delegater til det ekstraordinære landsmøtet 2. november. Høyre-leder Erna Solberg gleder seg over at Rogaland KrF lot vinneren ta alt under lørdagens fylkesårsmøte. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Del saken
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

KrF-leder Knut Arild Hareide bommer når han forsøker å endre spillereglene for valg av delegater til skjebnelandsmøtet, mener KrFU-leder Martine Tønnessen.

Tønnessen finner ingen grunn til å kritisere Rogaland KrF som lørdag lot vinneren ta alt under valget av landsmøtedelegasjonen.

Én av tre på fylkesårsmøtet i Stavanger stemte for Hareides råd om å gå inn i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Men under valget av delegater fikk kun den Hareide-vennlige fylkesordføreren Solveig Ege Tengesdal plass i delegasjonen på 16.

Et forslag om å velge etter forholdstallsprinsippet ble stemt ned. Det ville gitt fem «røde» delegater fra KrFs største fylkeslag på det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

Lyttet ikke til råd
– Jeg er overrasket over at Rogaland KrF velger å ikke lytte til et råd fra hele partiledelsen om å gjøre hva de kan for å sørge for at begge sider blir representert på landsmøtet. Rogaland sender et signal til resten av partiet som jeg håper ikke lyttes til, uttalte Hareide til NTB kort tid etter valget av landsmøtedelegater.

KrF-lederen la til at partiet trenger et resultat 2. november som har legitimitet i hele partiet.

Kommer for sent
Rett før helgen gikk det også ut en epost fra partiledelsen til fylkeslederne med oppfordring om å velge delegater som speiler mindretallet.

Dette får Tønnessen, som støtter nestledernes råd om å forsøke regjeringssamtaler med Høyre, Frp og Venstre, til å slå tilbake.

– Det er for sent å forsøke å endre spillereglene nå. Det blir bare rart. Dessuten har mange lokallag allerede lagt seg på «vinneren tar alt» når de har stemt fram delegater til fylkesårsmøtene, sier hun til NTB.

Frykter dype sår
– Hvert fylkeslag må løse dette uten at det kommer kritikk fra partiledelsen. Og på landsmøtet 2. november kan ikke 40 prosent gå inn i en Ap-regjering og 60 prosent inn i en Høyre-regjering. Vinneren tar alt på landsmøtet. Sånn er det i et demokrati, sier Tønnessen.

Men også blant mindretallet i Rogaland var skuffelsen stor og kritikken hard etter fylkesårsmøtet.

– Vi har satt en feil standard for de kommende fylkesårsmøtene. Det kan lage flere og dypere sår enn nødvendig i partiet vårt. Listen herfra speiler absolutt ikke det årsmøtet mente, og det svekker legitimiteten, sa lederen i Nye Stavanger KrF, Inge Takle Mæstad, til NTB.

Superhelg
Flere partiledere forsøkte seg med KrF-flørt i løpet av en travel politisk «superhelg».
Samtlige har lovet at de ikke ville blande seg inn i KrFs indre prosess fram mot veivalget, men så enkelt er det ikke.

Frp-leder Siv Jensen snakket varmt om kristen kulturarv og understreket at Frps verdier absolutt ikke er annenrangs da hun lørdag talte til sitt landsstyre.

Venstre-leder Trine Skei Grande understreket de mange tradisjonelle sentrumsverdiene som KrF og Venstre alltid har stått sammen om da hun innledet på Venstres landskonferanse.

Og Ap-leder Jonas Gahr Støre var rask med å påpeke at vedtaket på AUFs landsmøte om utvidet abortgrense absolutt ikke er partiets politikk. Samtidig snakket han om en åpen dør for partier som «deler fellesskapsverdiene i norsk politikk».

Svarte på spørsmål
Statsminister og Høyre-leder Erna Solbergs abortflørt med KrF tidligere denne uken ble raskt skutt ned av Jensen, Grande og store deler av Solbergs eget parti. Hun forsvarer likevel uttalelsene:

– Jeg fikk konkrete utfordringer knyttet til bioteknikk og etiske spørsmål. Da må jeg svare. Jeg antar at det er noe av den samme grunnen til at Ap-leder Jonas Gahr Støre har uttalt seg om barnetrygd, sier Solberg til NTB.

Langt fram
Hun smiler over at Rogaland KrF farget landsmøtedelegasjonen blå.

– Jeg er glad for alle i KrF som først ønsker å forhandle med dagens regjering. Men jeg tar ingen seier på forskudd, sa hun rett før landsmøtet til KrF Kvinner valgte et sentralstyre der fire av sju vil gå i regjering med Ap og Sp, to vil være i opposisjon og én vil inn i dagens regjering.

Alle i sentralstyret skal være med i KrF Kvinners delegasjon til det ekstraordinære landsmøtet, i tillegg til fem som skal velges senere søndag.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]