Ola Borten Moe. Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix
annonse
annonse

Faktisk.no søker om 39 millioner i statstøtte, bare tanken på at staten støtter et slik prosjekt får Ola Borten Moe til å sperre opp øynene.

Han skriver på Facebook at han ser farer ved at staten skal stå bak de som bestemmer hva som er sant og usant.

Det blir som «Sannhetsministeriet» i Orwells bok 1984.

annonse

Han ser også problemer med at Faktisk.no skal inn i skolene og påvirke elever.

Faktisk.no er et prosjekt som media har startet, og da får de også selv drive det uten støtte eller annen innblanding fra staten. Staten skal ikke styre eller blande seg inn i folks ytringer, det er bare autoritære stater som gjør det. Norge er et demokrati der ytringsfriheten er grunnlovsfestet.

– Jeg har tenkt litt over dette de siste dagene. Og kommet frem til at det er både problematisk og unaturlig at Faktisk.no skal få støtte over statsbudsjettet. I 1984 skriver Orwell om Sannhetsministeriet. Et samlet medienorge autorisert av staten gjennom statstilskudd kan lett oppfattes som et organ som har monopol på hva som er sant. Det er etter mitt skjønn på grensen til autoritært i utgangspunktet. Bedre blir det ikke av at deler av pengene skal gå til et prosjekt i regi av Faktisk.no for å fremme kritisk sans og tenking blant elevene i skolen. Det er å la bukken passe havresekken; kritikk og alternative synspunkter i et liberalt og åpent ordskifte må jo i aller høyeste grad også innebefatte medias rolle, synspunkter og virkelighetsforståelse. At media selv mener det står så dårlig til med vår egen offentlighet (som de selv i stor grad definerer) at det er behov for en slags “sannhetskommisjon” får stå for deres regning. Jeg mener vi klarer oss godt uten. Dessuten må vi aldri glemme at det som har drevet verden fremover nettopp er alternative tanker, ideer og forståelse av hvordan ting fungerer og burde fungert, skriver Ola Borten Moe.

Skjermbilde fra Facebook.
annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon