Listetopp Hallstein Bjercke i Oslo Venstre mener alle osloungdommer bør få 5.000 kroner årlig øremerket til å betale for fritidsaktiviteter og kulturtilbud. Arkivfoto: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Programkomiteen i Oslo Venstre mener behovsprøvd fritidsstøtte fungerer dårlig og vil heller gi ungdommer i Oslo et årlig «fritidskontantkort» på 5.000 kroner.

Forslaget innebærer at alle ungdommer mellom 12 og 18 år får et årlig «kontantkort» på 5.000 kroner som kan brukes til å betale kontingent for fritidsaktiviteter eller inngangsbilletter til ulike kulturtilbud.

– Vi i Venstre har tradisjonelt ikke tatt til orde for universelle støtteordninger, men i en situasjon der vi ser at stadig færre barn går på fritidsaktiviteter, ønsker vi å tenke nytt og litt dristig, sier gruppeleder for Oslo Venstre i bystyret, Hallstein Bjercke til NTB.

Bjercke ble denne uken nominert som listetopp i Oslo Venstre.

Tidligere i høst viste en ny undersøkelse som Ipsos gjennomførte for DNB, at andelen barn som deltar på fritidsaktiviteter har sunket de siste seks årene, og at norske barn i dag i snitt går på færre aktiviteter enn før.

200 millioner årlig
Bjercke mener dagens system med behovsprøving for fritidsstøtte enten gjennom Nav-systemet eller ved at foreldre selv må be styret i klubber og lag om redusert betaling, er stigmatiserende og byråkratisk.

– Med et kontantkort slipper familiene stigmaet, det blir langt mindre byråkrati, og det vil være svært billig å drifte. I tillegg myndiggjør du ungdommene ved at de selv får velge hvilke aktiviteter de vil bruke kortet på. Vi synes dette er et skikkelig kinderegg av en løsning, sier Bjercke entusiastisk.

Ifølge Bjercke vil ordningen koste rundt 200 millioner kroner årlig i 2017-kroner. Han peker på at dette vil inkludere midlene som i dag allerede finnes til fritidsstøtte i Nav-systemet, samt de nasjonale midlene som deles ut årlig, hvorav Oslo i dag mottar rundt 50 millioner kroner.

– Vi bruker allerede masse penger på dette, men uten å få gode nok resultater. Det er på tide å tenke nytt og utradisjonelt, sier Bjercke.

Vil ha mer åpne haller
Fritidskontantkortet er ett av flere forslag som programkomiteen lanserer for å øke deltakelsen i fritidsaktiviteter blant osloungdom. Komiteen vil blant annet sette maksgrenser for hvor høy egenandel idrettslag kan ta når de bruker kommunale haller og anlegg.

– Vi har sett en utvikling mot en økt profesjonalisering av barneidretten, hvor det mange steder er blitt veldig dyrt å delta. Dette vil vi motvirke. I Oslo eier kommunen de fleste idrettsanleggene, og vi har derfor gode muligheter til å sette krav til egenandel for å få tilgang anleggene, sier han.

Komiteen foreslår også å teste ut meråpningstid på idretts- og svømmeanlegg, etter modell fra bibliotekene.

– Da kan folk låse seg inn og trene og svømme når de måtte ønske det. Vi gjorde det på bibliotekene, og mange fryktet at folk kom til å rive ned bøkene og rasere, men det har stort sett gått veldig fint. Det er ingen grunn til at en flerbrukshall skal stå tom selv om vaktmesteren har gått hjem, sier Bjercke.

Totalt foreslår komiteen en oppvekstpakke på 19 tiltak. Oslo Venstre skal ta stilling til forslagene på sitt årsmøte i februar.

– Levekårsforskjellene i Oslo er store, og mange barn har ikke råd til å delta på fritidsaktiviteter. Vi vil ha ordninger som gir alle mulighet til å delta i idretts- og aktivitetstilbud, uavhengig av hvor i byen man vokser opp eller hvor mye penger man har. Hvis vi får partiet i Oslo med på dette, vil vi gå til valg på dette i 2019. Det kan også ende med å bli nasjonal politikk på sikt, sier Bjercke.

(©NTB)