Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den israelske hæren trapper opp sine styrker langs Gaza-grensen etter at en palestinsk rakett ødela et hjem i det sørlige Israel. Og den israelske forsvarsministeren vil gå til umiddelbar krig mot Hamas. Likevel vedtok det israelske Diplomatic-Security cabinet torsdag den helt motsatte taktikken, skriver Israel Hayom. De vil gi våpenhvilen med Hamas en ny sjanse, gjenåpne grenseovergangene med Gaza tidlig neste uke for drivstoffleveranser og vil utvide fiskeområdet utenfor Gazas kyst. Da avgjørelsen ble tatt var det full krig, ikke på Gazastripen, men i møterommet til sikkerhetskabinettet.

Sikkerhetskabinettets beslutning, der flere statsråder er representert, fulgte etter en langvarig, ofte oppvarmet diskusjon om saken, skriver avisen. Forsvarsminister Avigdor Lieberman presset for en umiddelbar omfattende militær offensiv mot Hamas, og hevdet at situasjonen i Gaza ikke vil forandre seg. Selv om det måtte roe seg noen dager, vil det snart bli problemer igjen, og Israel vil måtte gå til handling. Lieberman la til at det var best å handle på dette tidspunktet, før været og forholdene i den diplomatiske arena gjør det vanskeligere.

Forsvarsministerens forslag ble ikke presentert for avstemning og ble sterkt kritisert av flere ministre ifølge Israel Hayom. En statsråd skal sågar ha beskyldt forsvarsministeren for å være drevet av politiske hensyn og fortalte Israel Hayom at Lieberman presser regionen mot krig for å vise seg som høyrepolitiker og hauk. «Det er ikke forsvarspolitikk. Det er valgpolitikk».

annonse

«Israel står allerede står overfor scenariet «Nei til annet alternativ», mente forsvarsminister Lieberman, men statsminister Benjamin Netanyahu bestemte seg for å gi den diplomatiske veien en ny sjanse. Samtidig ble militæret beordret til å iverksette harde tiltak mot grenseopprørere og terrorister som sender ildballonger og drager mot Israel for å sette fyr på områder inne i Israel.

Netanyahu-avgjørelsen var blant annet basert på stillingen til den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Meir Ben-Shabbat, som mener Hamas ikke er interessert i en krig. Ben-Shabbat har mottatt meldinger fra flere individer, vestlige og arabiske, om at rakettbrannen i Beersheba ble utført mot Hamas ledernes vilje, og at terrororganisasjonen leter etter de ansvarlige.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon