Saudi-Arabias utenriksminister kaller drapet på Jamal Khashoggi en «fryktelig feiltakelse», men hevder at kronprins Mohammed bin Salman ikke visste om det.
I et intervju med den amerikanske TV-stasjonen Fox News søndag sier utenriksminister Adel al-Jubeir at saudiarabiske myndigheter først trodde at Khashoggi hadde gått ut fra konsulatet i Istanbul, der han sist ble sett gående inn den 2. oktober.
– Men etter meldinger fra Tyrkia begynte vi å etterforske, og da ble det klart at han var blitt drept inne på konsulatet, sier Jubeir i intervjuet.
Utenriksministeren legger til at saudiarabiske myndigheter ikke vet eksakt hvordan Khashoggi ble drept eller hvor levningene av ham befinner seg.
– Vi er fast bestemt på å få alle fakta på bordet, sier Jubeir videre. Han hevder at de som sto bak drapet, ikke handlet på ordre fra saudiarabiske myndigheter.
– Det er beklagelig, det som skjedde. Og det var en feiltakelse å forsøke å dekke over det, sier Jubeir. Men han fastholder at kronprins Mohammed bin Salman ikke visste noe om drapet, og han sier også til Fox at kong Salman har gitt beskjed om at de som sto bak drapet, vil bli straffet.
Det er første gang at en høytstående representant for saudiarabiske myndigheter offentlig kommenterer Khashoggi-saken.
Drapet på den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren har ført til voldsom internasjonal kritikk mot Saudi-Arabia, også fra landets nære allierte USA.
Men utenriksminister Jubeir sier han er sikker på at forholdet mellom Saudi-Arabia og USA «vil overleve dette».
Drapet på journalisten Jamal Khashoggi kan ha ført til ubotelig skade på forholdet mellom Saudi-Arabia og vestlige land, ifølge ekspert.
De kraftige internasjonale reaksjonene på drapet har ført Saudi-Arabia ut i den største krisen på mange år, og kan sette de ambisiøse reformplanene til kronprins Mohammad bin Salman i fare, sier Michael Stephens, midtøstenforsker ved Londons Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI) til nyhetsbyrået AP.
Kronprinsen håper å sikre internasjonal støtte til å omforme landets oljeavhengige økonomi, men nå kan kongedømmet isteden stå overfor internasjonale sanksjoner.
– Spørsmålet nå er hvor koordinerte eventuelle reaksjonene fra vestlige regjeringer vil være, og i hvor stor grad de ønsker å eskalere reaksjonene på en samkjørt måte, sier Stephens.
– Vil økonomiske sanksjoner anses som tilstrekkelig for å gi beskjed til Saudi-Arabia om at dette aldri må skje igjen? Noen vil mene at dette er ikke er nok, mens andre, som USA, vil kanskje mene at det er å gå for langt, sier Stephens.
Saudi-Arabias største bekymring er hva USA vil foreta seg. USA er en avgjørende alliert mot erkerival Iran og en nøkkelkilde til utenlandsk investeringer i landet.
Et sterkt amerikansk svar kan oppmuntre andre vestlige land til å følge opp, noe som vil forsterke krisen, ifølge AP.
President Donald Trump har så langt sendt tvetydige signaler ved både å kreve streng straff etter drapet, samtidig som han sier han ikke vil sette amerikansk våpeneksport til landet i fare.
Seniorforsker Sverre Lodgaard i NUPI mener Saudi-Arabia er en for viktig alliert til USA til at drapet vil få større følger for forholdet til USA
– Saudi-Arabia er svært viktig i Trumps Midtøsten-strategi, som først og fremst går ut på å tvinge fram et regimeskifte i Iran. Saudi-Arabias rolle som viktig alliert for USA har nå også med Syria og Irak å gjøre, for landet bruker mye penger på å begrense den iranske innflytelsen der, sier Lodgaard til NTB.
Også i Trumps lenge lovede plan for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne spiller Saudi-Arabia en sentral rolle, påpeker Lodgaard.
Han sier USA ønsker at saudiaraberne skal bidra med store beløp til gjenoppbygging på Gazastripen og investere stort på Vestbredden. Slik håper Trump å få palestinske ledere til å gå med på en plan som ellers vil favorisere Israel, mener han.
Samtidig kan det komme reaksjoner fra Kongressen, hvor både republikanere og demokrater har uttrykt kraftig sinne over drapet. Noen har bedt om at det innføres innreiseforbud og målrettede sanksjoner mot enkeltpersoner i forbindelse med saken, skriver AP.
Vestlige regjeringer uttrykker også sterk tvil om Saudi-Arabias offisielle versjon om at Khashoggi døde under en slåsskamp i konsulatet.
Anonyme tyrkiske tjenestemenn har tidligere sagt at de har lyd- og videoopptak som beviser at Khashoggi ble torturert og deretter drept og partert etter å ha gått inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har varslet at han vil legge fram «den fulle og hele sannhet» om drapet tirsdag.
Storbritannia, Frankrike og Tyskland ba i en felles uttalelse søndag Saudi-Arabia legge fram troverdige fakta om hva som egentlig skjedde med Jamal Khashoggi.
Lørdag kritiserte president Trump for første gang Saudi-Arabias forklaring og anklaget myndighetene i landet for å lyve om drapet, ifølge Washington Post. Samtidig forsvarer han landet som en svært viktig alliert.
Søndag kveld uttalte Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir at drapet var «en fryktelige feiltakelse». Han hevder samtidig at kronprins Mohammad bin Salman ikke visste om det. Jubeir sier videre han er sikker på at forholdet mellom Saudi-Arabia og USA «vil overleve dette».
Den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi ble sist sett da han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Saudi-Arabia hevder at han døde under en slåsskamp der. Dette skal ifølge tyrkiske, amerikanske og britiske medier ha skjedd:
* Fredag 28. september oppsøker Khashoggi konsulatet for å få annullert sitt tidligere ekteskap, for å kunne gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz.
* Han får beskjed om å komme tilbake uken etter. Samme helg får han telefon fra konsulatet som ber ham hente dokumentet tirsdag 2. oktober.
* 2. oktober kl. 3.13 lander et privatfly med ni saudiarabere på Atatürk-flyplassen i Istanbul. Flyet kommer fra Riyadh i Saudi-Arabia, og noen av passasjerene har diplomatpass. De sjekker inn på et hotell i nærheten av konsulatet etter å ha reservert rom for tre dager. De forlater hotellet senere samme dag.
* Kl. 13.14 går Khashoggi inn på konsulatet. På forhånd har han gitt sine to telefoner til kjæresten og bedt henne skaffe hjelp hvis han ikke kommer tilbake. Hun blir stående utenfor konsulatet til klokken 1 om natten, men Khashoggi dukker aldri opp.
* Omtrent kl. 16, knapt tre timer etter at Khashoggi har gått inn i bygningen, forlater seks biler med saudiarabiske tjenestemenn konsulatet. To andre biler kjører til generalkonsulens residens 200 meter unna. De kjører videre fire timer senere. Residensens tyrkiske ansatte blir bedt om å ta seg fri.
* Cirka kl. 17.15 lander enda et fly med saudiarabiske tjenestemenn i Istanbul. Flyet forlater flyplassen etter en times tid. Det mellomlander i Egypt før det fortsetter til Riyadh.
* Kl. 22.46 forlater flyet som ankom natt til tirsdag, Istanbul. Det flyr til Dubai.
* 3. oktober melder nyhetsbyrået Reuters at Jamal Khashoggi har forsvunnet.
* 5. oktober sier Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i et intervju med Bloomberg at tyrkiske myndigheter gjerne må gjennomsøke konsulatet.
* 6. oktober starter tyrkiske myndigheter etterforskning. Dagen etter sier tyrkiske kilder at de mistenker at Khashoggi er blitt drept inne på konsulatet og at 15 saudiarabiske statsborgere ble fløyet til Tyrkia for å utføre operasjonen. Saudi-Arabia avviser anklagene.
* 8. oktober ber Tyrkia om tillatelse til å gjennomsøke konsulatet. Det skjer etter at Saudi-Arabias ambassadør for andre gang har vært inne på teppet i tyrkisk UD.
* 9. oktober blir det kjent at opptak fra konsulatets overvåkingskameraer er forsvunnet.
* 10. oktober trykker den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Sabah navn og fødselsår på de 15 saudiaraberne som ankom Istanbul 2. oktober.
* 11. oktober skriver Washington Post at tyrkiske tjenestemenn har fortalt amerikanske tjenestemenn at de har lyd- og videoopptak som beviser at Khashoggi ble drept inne på konsulatet.
* 13. oktober gjentar Tyrkia anmodningen om å få tilgang til Saudi-Arabias konsulat.
* 14. oktober har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Saudi-Arabias kong Salman sin første telefonsamtale om saken. De blir enige om å etablere en felles arbeidsgruppe.
* 15. oktober går tyrkiske etterforskere inn i konsulatet. Der blir de i åtte timer.
* 16. oktober opplyser Erdogan at det ble funnet giftige substanser som var blitt «malt over» i bygningen. En ikke navngitt tyrkisk tjenestemann sier til AP at politiet har funnet «sikre beviser» for at Khashoggi ble drept i konsulatet.
* Samme dag returnerer Saudi-Arabias konsul til Istanbul, Mohammed al-Otaibi, til Riyadh.
* USAs utenriksminister Mike Pompeo reiser til Riyadh der han møter kong Salman, kronprins Mohammed bin Salman og utenriksminister Adel al-Jubeir i Riyadh.
* 17. oktober reiser Pompeo til Tyrkia, der han diskuterer saken med Erdogan og utenriksminister Mevlut Cavusoglu.
* 18. oktober avsluttet tyrkisk politi gjennomsøkningen av den saudiarabiske konsulens bolig i Istanbul.
* 19. oktober leter tyrkisk politi flere steder i Istanbul-området etter Khashoggis levninger, samtidig med at flere amerikanske medier navngir noen av saudiaraberne som skal ha vært sentrale i den angivelige likvidasjonen.
* 20. oktober bekrefter Saudi-Arabia at Khashoggi døde på konsulatet. De hevder det oppsto en diskusjon mellom journalisten og dem han møtte, og at denne utviklet seg til en slåsskamp som kostet ham livet.
* 21. oktober kaller Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir drapet på Khashoggi for «en fryktelig feiltakelse». Men han fastholder at kronprins Mohammed bin Salman ikke visste noe om drapet. Saudiarabiske myndigheter vet heller ikke hvor liket av Khashoggi er, hevder Jubeir.