Politihøgskolen er en statlig høyskole i Norge og er den sentrale utdanningsinstitusjonen for Politi- og lensmannsetaten. Skolen ligger i Slemdalsveien på Majorstuen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Mandag morgen la Politihøgskolen frem en rapport kalt «Høyreekstremisme – utviklingstrekk, konspirasjonsteorier og forebyggingsstrategier». Rapporten tar for seg politiske bevegelser som hører inn i det såkalte ytre høyre, og ikke bare høyreekstremisme.

Politihøgskolen definerer ytre høyre som en samlebetegnelse, som omfatter ren høyreekstremisme, det vil si raserevolusjonær nasjonalisme, men også såkalt kulturnasjonalisme, som ifølge rapporten er høyreradikalt. Kulturnasjonalismen åpner for at personer fra andre etniske og kulturelle bakgrunner kan bli en del av nasjonen ved assimilering. Imellom raserevolusjonære nasjonalismen og kulturnasjonalismen finnes etnonasjonalismen. Etnonasjonalistene vil ifølge rapporten holde etniske grupper adskilt, men fremholder likevel at ulike etniske grupper er likeverdige. Politihøgskolen tar for seg alle disse retningene av det de kaller ytre høyre i denne rapporten.

Jødefiendtlighet og antisemittisme omtales, men det er særlig islam og «islamofobiske» holdninger som vies oppmerksomhet i rapporten. Det hevdes at innvandringsmotstanden i løpet av de siste 15 årene har blitt stadig mer fokusert på motstand mot islam. Samtidig skiller ikke Politihøgskolen mellom hat og fordommer mot individuelle muslimer som mennesker og kritikk og motvilje mot islam som et sett med ideer.

annonse

– Etter 11. september-angrepene i USA i 2001 og en rekke dødelige terrorangrep i våre nærområder i Europa framstår militant islamisme og jihadistisk terrorisme for folk flest som en reell trussel også her i Norge. Dessuten oppfatter mange at konservative islamske levemåter og klesdrakter har bredt om seg på måter som utfordrer liberale norske verdier og normer, heter det i rapporten.

Dessuten har rangordningen av folkegrupper og rasismen forandret seg, heter det i rapporten, der Politihøgskolen bruker begrepet «kultur-rasisme» om islam- og innvandringskritiske standpunkt. Kritikk av kulturell og religiøs praksis, samt innvandringskritikk, er den nye rasismen. I rapporten står det følgende:

– Legitimeringen av en hierarkisering av ulike etniske grupper er nå i stor grad flyttet fra «rase» i biologisk forstand til kultur og religion. Våre eksempler viser i hvilken grad nettopp kultur, religion og verdier inngår som elementer i konspirasjonssnakket. Dette danner et grunnlag for denne kultur-rasismen ved å postulere muslimers skadelige, ondskapsfulle og konspirative mentalitet, religion og kultur, uten å koble dette til i et biologistisk rasebegrep.

Resett var til stede med kameramann Christofer Owe ved rapportens lansering mandag morgen. Under følger Resetts videointervju av redaktør Tore Bjørgo, som er hovedarkitekten bak rapporten.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon