Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Venstres Abid Raja mener Norge må vurdere å trekke oljefondet ut av Saudi-Arabia og stanse all eksport av militært materiell til landet.

Raja, som er visepresident på Stortinget og Venstres representant i utenriks- og forsvarskomiteen, mener Norge må ha en større debatt om forholdet til Saudi-Arabia etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Oljefondet har økt sine investeringer i Saudi-Arabia med 75 prosent siden Mohammed bin Salman overtok som kronprins og de facto leder, fra 3,9 milliarder kroner i 2016 til drøyt 6,8 milliarder kroner ved siste årsskifte.

– Rent etisk og moralsk synes jeg det er vanskelig å forsvare at Norge har økonomiske interesser i Saudi-Arabia, sier Raja til NTB.

Etikkrådet for oljefondet har i dag ikke anledning til å ekskludere land, bare enkeltselskaper, men dette bør Norge vurdere å endre, mener han.

– Oljefondets hovedoppgave er å tjene penger for det norske folk og dem som kommer etter oss. Så må man stille spørsmålet – hvilke penger det er verdt å tjene? Jeg tror man skal lete med lupe for å finne nordmenn som mener man kan forsvare å tjene norske pensjonspenger på investeringer i Saudi-Arabia, når man ser hva de driver med, sier Raja.

Militært materiell

Raja mener drapet på den kritiske journalisten også bør få følger for Norges eksport av militært materiell til Saudi-Arabia.

– Barbariet i denne saken har demonstrert for hele verden hvor ekstremt dette regimet er, sier Raja.

– Vi vet fra før at Saudi-Arabia er et land med massiv kvinneundertrykking, omfattende undertrykkelse av religiøs tro og forfølgelse av dem som har en annen legning eller som ønsker å utfordre regimet. Folk blir offentlig hengt og pisket, og det sitter folk i fengsel som vi kjenner som samvittighetsfanger. Dette sammen med intervensjonen i Jemen, viser at Saudi-Arabia ikke er en vanlig aktør på den internasjonale arenaen, mener han.

Vil ha våpenembargo

Venstrepolitikeren vil ta opp saken med sin egen partileder, kulturminister Trine Skei Grande, og med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Jeg mener Norge må innlede en dialog med sine allierte i Europa om en full europeisk våpenembargo fram til levningene av Khashoggi er utlevert. Det mener jeg vil være et riktig og sterkt signal. Vi bør også diskutere felles økonomiske sanksjoner, sier Raja.

Han mener Norge kan være en pådriver og at det sammen med allierte i Europa vil det bli en kraftfull reaksjon. Det er særlig viktig at Europa står opp for minimumsverdiene, når USA vakler og ser ut til å svikte i saken, mener han.

– Hvis vi aksepter at det bare blir med ord i denne saken, vil dette bli en praksis som kommer til å gjenta seg, også fra andre regimer. Giftdrapene i England viser hva Russland er i stand til å gjøre med sine borgere, legger han til.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]