Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix

Da Sverigedemokraten Sara Sepälä kom inn i Riksdagen etter høstens valg søkte hun om å få bli medlem av et tverrpolitisk nettverk mot undertrykkelse og æreskultur. Først ble hun ønsket varmt velkommen, men senere endret tonen seg, da lederen for nettverket tok rede på hvilket parti Sepälä representerte.

annonse

Sara Sepälä er halvt kurdisk, og forteller Nyheter Idag at hun er engasjert i spørsmål med tilknytning til æreskultur.

– Jeg har kurdisk bakgrunn fra min pappas side og dette er spørsmål jeg kjenner et stort engasjement for. Dette med kjønnslemlestelse, barneekteskap og arrangerte ekteskap, æreskultur i det hele tatt, hører ikke hjemme i Sverige. Kommer man hit skal man ta skikken dit man kommer. Dette er middelalderske skikker som skal bort og de hører ikke hjemme noe sted, sier Sepälä.

Hun sendte en forespørsel om å få være med i det tverrpolitiske nettverket til kontaktperson og leder Amineh Kakabaveh, som representerer Vänsterpartiet. Hun ble først ønsket velkommen.

– Kult, hjertelig velkommen. Hvilket parti?, fikk hun til svar i en e-post.

annonse
annonse

Da Sepälä så gav beskjed om at hun kommer fra Sverigedemokraterna, endret tonen seg raskt. SD-politikeren var ikke lenger velkommen i nettverket, og Kakabaveh indikerer at dette er på grunn av SDs «rasisme».

– Vi er et antirasistisk nettverk, skrev Kakabaveh.

– Ok, kjempebra, jeg er ikke rasist, svarte da Sara Sepäla.

Da skriver Kakabaveh blant annet at man må være motstander av «islamofobi» om man vil være med i nettverket, og at det ikke er ukontroversielt å være medlem i SD.

– Man må helt enkelt være både antirasist, anti-islamofob, samt antidiskriminering i alle former.

Etter dette har Sepälä presisert at hun ikke ser noe galt med nettverkets grunnprinsipper, og at hun ikke er det Kakabaveh mener at hun er. Til Nyheter Idag forteller riksdagsrepresentanten at hun synes det er forferdelig hvordan Kakabaveh har opptrådt.

– Det er forferdelig. Det her hun tar opp at man ikke kan være med om man er rasist. Det er jo å si at jeg er det. Det finnes ikke i min verden at jeg skulle være det, sier Sepäla, og legger også til:

– Hun har ingen anelse om hva jeg har av verdier. Hvilken rett har hun til å dømme meg?

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.