Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Ventetiden på norske sykehus har økt med én dag fra mai til august sammenlignet med samme periode i fjor. Helseminister Bent Høie (H) er ikke fornøyd.

–Jeg er ikke fornøyd med at den gjennomsnittlige ventetiden nå øker. Jeg har tatt opp utviklingen med helseregionene og understreket at jeg forventer tiltak på de områdene hvor ventetidene øker, sier Høie i en pressemelding.

Svak økning
Nye tall fra Helsedirektoratet viser at gjennomsnittlig ventetid var 58 dager i 2. tertial (mai-august), én dag mer enn i samme periode i fjor.
– Vi har sett en kraftig nedgang i ventetider på 13 dager fra 2013 og fram til i dag, men målet er at gjennomsnittlig ventetid skal være under 50 dager innen 2021, sier Høie.

annonse

Samtidig viser tallene at utviklingen er ulik for ulike tjenester. Innen psykisk helsevern for barn og unge er ventetiden redusert med fire dager i den samme perioden.

Det er gledelig, mener Høie.

– Barn og unge som sliter må få rask hjelp før problemene vokser seg store. Hvis vi klarer å hjelpe disse tidlig, vil det ha stor betydning for dem for resten av livet, sier Høie.

annonse

For voksne innen psykisk helsevern har ventetiden krympet med to dager.

Færre fristbrudd
De nye tallene viser også at andelen fristbrudd, det vil si andelen pasienter som ikke fikk hjelp innen oppsatt frist, sank med 0,4 prosentpoeng til 2,2 prosent.
Samlet har det vært en nedgang i fristbrudd på 4,2 prosentpoeng siden 2. tertial 2013, ifølge Helsedepartementet.

– Det har vært noe økning i andelen fristbrudd det siste året, og det er derfor positivt at vi nå ser en nedgang igjen. Målet er at pasientene ikke skal oppleve fristbrudd, sier Høie.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon