Illustrasjonsbilde. Klippemoskéen i Jerusalem. Foto: Wikimedia Commons.
Del saken
  •  
  •  
  •  

30. oktober er det lokalvalg i Israel. I Jerusalem er 36 prosent av de jødiske innbyggerne ultra-ortodokse (haradim). 43 prosent regner seg som religiøse, uten å være ultra-ortodokse, mens kun 21 prosent regner seg for å være sekulære.

annonse

På landsplan er tallene ganske annerledes. Flertallet av israelske jøder regner seg som ikke-religiøse, og de ultra-ortodokse utgjør bare 12 prosent, men er voksende på grunn av høye barnetall. Statistikken for Jerusalem skulle tilsi at den ultra-ortodokse kandidaten til ordførerstillingen, Yossi Daitsh, burde ha gode muligheter til å vinne, mener den israelske avisen Israel Hayom. Men det tyder ikke meningsmålingene på.

Som medlem av det største jødiske religiøse samfunnet i Jerusalem, bør Yossi Daitsh ha en stor ledelse i den hellige stadens ordinære valgkonkurranse, skriver avisen. Men de siste meningsmålingene viser likevel at hele tre liberale kandidater ligger bedre an. Også valgene til bystyremedlemmer ser ut til å resultere i tap for de ultra-ortodokse jødene. I dag har de nesten flertall. 14 av 31 plasser.

En meningsmåling foretatt 12. oktober viser at de nå kan falle til 8 representanter, skriver Israel Hayom. Noe som avisen mener kan tolkes som en indikasjon på at stadig flere haradim-jøder velger å stemme på ikke-ortodokse partilister.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Noen politiske analytikere ser det som et tegn på at haredim (ultra-ortodokse) begynner å føle seg friere til å stemme i henhold til deres personlige preferanser, uavhengig av rabbinernes retningslinjer, skriver avisen. Yair Ettinger, en forsker ved Israel Democracy Institute and the Shalom Hartman Institut bemerket at det ultra-ortodokse samfunnet er ved et vendepunkt, med noen medlemmer som bryter bort fra rabbinernes avgjørelser, og «dette kan godt manifestere seg i Jerusalem-valget.»


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører