Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

I en kronikk i Resett reagerte redaktør Helge Lurås på behandlingen av Sylvi Listhaug på Dagsnytt 18 på torsdag, etter å ha blitt kontaktet av seere som opplevde at journalist Sigrid Sollund oppførte seg uforskammet og partisk overfor den tidligere justisministeren fra FrP. Nå reagerer NRKs journalistlag og kringkastingssjefen på Lurås’ uttalelser, som de mener er «et angrep på demokratiet».

Torsdag kveld publiserte Resett en kronikk av redaktør Helge Lurås, der han forteller om leserne som tok kontakt angående Sollunds opptreden under sitt intervju med Sylvi Listhaug på Dagsnytt 18 på torsdag, og at han omsider tok en titt på innslaget selv.

Lurås mener at Sigrid Sollund aldri behandler noen på venstresiden slik hun behandlet Listhaug.

annonse

– Det skjer aldri at Sollund eller andre på NRK gjør livet så surt for noen på «venstresiden». De trenger aldri å begrunne, bevise, redegjøre, komme med kildehenvisning på hver bidige påstand og beskyldning de kommer med. Dette er ren hersketeknikk hvis hensikt er å vippe Listhaug av pinnen og sette henne på defensiven.

Videre roser han Listhaug for å forholde seg rolig, og mener at en naturlig, instinktiv reaksjon på Sollunds uforskammede opptreden ville være å gi programlederen en ørefik.

– Den naturlige, menneskelige reaksjon i et slikt tilfelle ville vært å gi Sollund en ørefik og forlate lokalet, heter det i Lurås’ tekst.

Fredag ettermiddag rapporterer VG at NRKs journalistlag reagerer på det de ser på som en oppfordring til vold mot pressen.

annonse

– Antydninger om fysisk avstraffelse for å gjøre en journalistisk jobb er ikke bare et angrep på oss som journalister, det er like mye et angrep på pressefriheten og demokratiet. Vi aksepterer ikke slike dårlig skjulte trusler, og vil umiddelbart gå i dialog med NRK om at det reageres mot Lurås, sier Richard Aune i NRKJ til VG.

Også kringkastingssjefen reagerer på måten Lurås ordla seg på.

– Det er forstemmende at en redaktør sier at man i en debatt bør reagere med en ørefik. Han burde ta mer ansvar for hvilke ord og uttrykk han bruker i den offentlige debatt, sier Thor Gjermund Eriksen.

Han hevder dessuten at Sollund gjorde en god jobb under intervjuet.

– Vi kommer til å møte dette med fortsatt å lage et kritisk Dagsnytt 18. Programleder Sigrid Sollund gjorde en god, journalistisk jobb i intervjuet med Listhaug, sier kringkastingssjefen.

annonse

Helge Lurås sier til VG at han opplever at NRKs journalistlag trekker saken helt ut av proporsjoner. Han mener Sollund kunne hatt godt av å lære seg normal folkeskikk.

– Nå har ikke jeg sett nøyaktig hva eller i hvilken kontekst journalistlaget har uttalt seg, men jeg synes at de trekker det helt ut av proporsjoner, hvis de mener dette er et angrep på pressefriheten eller at det legitimerer vold mot journalister. De bør lese seg opp på begrepet «overført betydning», og kanskje heller gi Sollund et kurs i elementær folkeskikk, sier Lurås.

Han advarer mot en offentlig debatt der man hele tiden må legge bånd på seg, av frykt for å si noe som kan være krenkende.

– Hvis vi som er i offentligheten skal legge bånd på oss for å dekke for alle mulige hypotetiske konsekvenser, vil vi få en svært påholden, og også steril, offentlig samtale. Vi må heller legge listen slik at folk flest klarer å tolke en viss symbolikk, uten nødvendigvis å løpe ned i kjelleren og hente hammeren helt umiddelbart, sier Resett-redaktøren.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon