Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C). Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix
annonse
Presset øker på Riksdagens talsmann Andreas Norlén for å få på plass en ny regjering til Sverige. Nå kan oppdraget gå til Centern-leder Annie Lööf.
annonse

Socialdemokraternas Stefan Löfven har frist på seg til mandag formiddag på å levere sin sluttrapport etter to ukers sonderinger til Norlén – som har samme rolle som en norsk stortingspresident. Om han da ikke har fått en regjering på plass, må han trolig frasi seg oppdraget. Da kan en tredje partileder få gjøre et forsøk.

– Min gjetning er at det blir Annie Lööf, sier statsviter Johan Hellström til TT.

I valget i september fikk hennes parti 8,6 prosent av stemmene, noe som gir 31 representanter av i alt 349 i Riksdagen.

annonse

Svensk politikk har stått i stampe siden valget. Først ut med å starte regjeringssonderinger var Moderaternas Ulf Kristersson, som måtte kaste inn håndkleet.

Nå tyder mye på at Löfven må gjøre det samme. Vanskelig og komplisert, ingen posisjoner er endret, lød rapporten halvveis i løpet. Mandag har Norlén innkalt alle partilederne til nye samtaler om regjeringsdannelse i Sverige.

Også professor i statsvitenskap Jonas Hinnfors i Göteborg ser Lööf som det logiske valget om Löfven skulle mislykkes.

annonse

– Men da tvinges Lööf til å oppgi mantraet om at det er Alliansen som gjelder og at Kristersson er hennes statsministerkandidat, sier han.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

[email protected]

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon