– En del av disse brearmene er ganske farlige. Når de smelter tilbake og sprekker opp, blir de potensielt enda farligere for dem som går for nær, sier Nesje som er professor ved Universitetet i Bergen til NRK.
– Jeg fryktet jo de tallene vi skulle få i høst, men at det skulle bli så mye som 80 meter, det hadde jeg ikke sett for meg. Det er dramatisk og overraskende, sier Nesje.
Nigardsbreen er en brearm av Jostedalsbreen i Luster kommune i Sogn og Fjordane. Senioringeniør Bjarne Kjøllmoen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier det ikke er den varme sommeren som er hovedårsaken til frontens tilbaketrekking i løpet av sommermånedene.
– At den går så mye tilbake, handler om hva som har skjedd oppå breplatået de siste tiårene. Det er et resultat av mange år med mer smelting enn tilførsel av snø, sier han.
Ifølge Kjøllmoen vil den nederste delen av isbreen være borte i løpet av fire-fem år dersom den trekker seg tilbake like mye hvert år. Årets tilbakegang er den største NVE noen gang har målt.
(©NTB)