Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner lanserer regjeringens nye integreringsstrategi. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Flyktninger skal møte krav om å lære seg norsk og bosettes i kommuner med mange jobber og få andre innvandrere, ifølge regjeringens integreringsstrategi.

– Integreringsløftet er viktig for å sikre et velferdssamfunn som både er økonomisk og sosialt bærekraftig i årene fremover, fastslo statsminister Erna Solberg (H) på Hellerud videregående skole i Oslo mandag.

Her presenterte hun den nye strategien sammen med kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, finansminister og Frp-leder Siv Jensen og kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande.

Solberg mener Norge har lyktes godt med å integrere barn av innvandrere. Men nyankomne flyktninger har større utfordringer.

– Vi har ikke vært gode nok til å få nyankomne ut i varige, permanente jobber, erkjenner statsministeren.

– Ikke gode nok resultater

Det viktigste grepet i den nye strategien er tydeligere krav til hvordan kommunene skal drive introduksjonsprogrammet for flyktninger, ifølge Solberg.

– Vi bruker masse penger på dette, men får ikke gode nok resultater, sier hun til NTB.

Ett element i strategien ble kjent i forrige uke: Regjeringen vil unngå å bosette flyktninger i områder hvor det bor mange innvandrere fra før. Slik skal segregering unngås, og integrering oppnås.

I stedet skal flyktninger bosettes i områder med forholdsvis få andre innvandrere og gode jobbmuligheter. Kommuner som er gode på integrering, skal få ta imot flere.

– For å sikre bedre integrering vil vi styre bosettingen slik at flere kommer til kommuner med gode resultater i integreringsarbeidet, slik at de kan få jobb og kvalifisering, sier Sanner.

Bærekraftig velferdssamfunn

Under lanseringen av strategien fikk de fire ministrene møte innvandrere som får mulighet til å ta fagbrev samtidig som de får norskopplæring.

– Utdanning og arbeid er viktig for den enkelte, fordi det gir frihet og selvstendighet. Det er også viktig for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn, fastslår Sanner.

Kravet i introduksjonsprogrammet om et bestemt antall timers opplæring skal erstattes med et krav om at alle skal lære norsk på et tilfredsstillende nivå.

Regjeringen vil fremme deltakelse og fellesskap, ved blant annet at barn og unge med innvandrerbakgrunn kan delta på aktiviteter og være på sosiale arenaer sammen med andre barn.

Siv Jensen framholder at Norge ikke må ta imot flere flyktninger og innvandrere enn vi klarer å integrere.

– Nå som vi har lav innvandring, er det også lettere å legge til rette for en bedre og mer vellykket integrering, sier Jensen til NTB.

Hun mener det er viktig å stille krav og måle resultater, ikke minst for at innvandrere skal lære seg norsk.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]