AFP PHOTO/ NTV
annonse
annonse

Russland er i gang med landets andre store flytende naturgassprosjekt i det fjerne og utilgjengelige arktiske. The Arctic LNG 2 er planlagt bygget i det grunne vannet i Ob-golfen, nær kysten av Karahavet. Prosjektet vil ifølge Barents Observer gjøre Novatek, det russiske naturgassfirmaet, til en av verdens største produsenter av LNG. Nå har Saudi-Arabia vist interesse for å lete etter naturgass i Arktis, i samarbeid med russerne, melder Barents Observer.

Novatek har sagt at det vil beholde 60% av arktisk LNG-2, og har ifølge Barents Observer vært i kontakt med blant annet Kinas CNPC, Fransk Total, samt selskaper fra Japan og Sør-Korea, om de resterende 30 prosentene. Og nå har altså et land langt fra nord meldt seg på i kampen.

Denne uken sa Saudi-Arabias energiminister Khalid Al Falih på landets Al Ekhbariya-tv-kanal at Saudi-Arabia kunne kjøpe 30%, rapporterer Interfax, sitert av Barents Observer.

annonse

De saudiske energiministrene besøkte Russlands forrige naturgassprosjekt i området, Yamal-LNG, i mai 2017 og en samarbeidsavtale ble undertegnet mellom Novatek og Saudi Aramco i februar i år. Avtalen skisserte hvordan de to selskapene skulle samarbeide om naturgassprosjekter, inkludert LNG-forsyninger, utvikling av LNG-markeder, gassutforsknings- og produksjonsprosjekter, samt forskning og teknologiutvikling.

Leonid Michelson, styreformann i Novatek, sa da: «Vi ser et bredt spekter av spennende og gjensidig fordelaktige energimuligheter for å samarbeide med Saudi-Arabia.»

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon