Sylvi Listhaug presenterte sin bok kalt "Der andre tier" som blir gitt ut på Kagge forlag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

Trygve Aas Olsen forteller at han er godt inne i miljøet, det er alle vennene hans også, selv kona, hun har nettopp utgitt årets roman. Hver gang han skriver noe så kommer det på trykk og det blir lest av mange.

Trygve Aas Olsen er fagmedarbeider og kursleder ved Institutt for Journalistikk, men før det har han hatt en lang karriere bak seg i mediebransjen.

– Mediefolk må slutte å klage over at Sylvi Listhaug kaller dem en «elite». De må heller bevise at hun tar feil, at de faktisk bryr seg om «vanlige folk», skriver Aas Olsen på Medier24.

annonse

Han oppfordrer dem til å gjennomgå det de selv skriver, og se etter hvor mange av de som omhandler eliter i forhold til vanlige vanlig folk. Da vil de alle fort se at fordelingen er skjev, de spør nemlig sjelden om hva vanlig folk mener.

– Jeg trenger ikke ta testen. Jeg har ikke brydd meg om «vanlige folk» – som journalist, altså – etter at jeg sluttet i lokalavisa i 1987, sier Aas Olsen og tilføyer.

– De som ikke liker dette faktum – og det er mange, fra Trump og Putin til Lurås og Listhaug – har unektelig et poeng når de påstår at journalister ikke er som folk flest. At de selv benekter dette, spiller absolutt ingen rolle.

Så kommer kurslederen ved Institutt for Journalistikk med et illustrerende eksempel.

– Sist ute var VGs debattredaktør Hans Petter Sjøli, som – sikkert noe humoristisk – la ut følgende egenerklæring på Facebook like før helga:

«Jeg jobber i riksmedia og har sju års universitetsutdanning – men ulikt det psykoanalytikerne i Frp-ledelsen (og omegn) hevder, så plasserer jeg ikke meg selv på en pidestall eller føler meg bedre enn andre. Jeg drister meg også til å bestride påstanden om at jeg lever i en alternativ/elitistisk virkelighet.»

– 110 likes og 15 ha, ha. Blant annet fra kommentatorene John Olav Egeland og Egon Holstad, politikerne Abid Raja og Marianne Aasen, forfatterne Anne Holt og Alf van der Hagen, professorene Thomas Hylland Eriksen og Jostein Gripsrud, samfunnsdebattantene Rune Berglund Steen og Mina Gerhardsen, og pr-mannen Sigurd Grytten. Eller som Sylvi Listhaug ville ha sagt: Meningseliten, sier Aas Olsen og fortsetter.

– I kommentarfeltet godter de seg med det selvmotsigende i at det er en elitepolitiker som anklager dem for å være en meningselite. De kan ironisere herfra til evigheten. Det er like virkningsfullt som når Jonas Gahr Støre kler seg i rød tømmerhoggerskjorte for å bli folkelig.

Kurslederen ved Institutt for Journalistikk setter opp en liste til forbedring. Slik som om journalisten bare intervjuer folk eliten, begynn å snakk med vanlige folk. Rapporterer vedkommende bare om problemene til eliten, hvorfor ikke høre om vanlige folks problemer?

annonse

Aas Olsen har til og med løst Resett-koden, og gir en advarsel til gamlemedia, men da gjenstår det å se om de vil følge opp hans råd.

– 18 prosent av befolkningen mener «nyhetene som formidles i mediene» ikke angår dem. Det er nok til å gjøre Resett og Listhaugs Facebook-side til klikkvinnere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon