NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fikk tirsdag en omvisning i forbindelse med alliansens såkalte styrkedemonstrasjon på Byneset utenfor Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

NATO kan forsvare seg mot enhver fiende. Det er budskapet fra alliansens nøye iscenesatte oppvisning på Byneset utenfor Trondheim.

– Det vi kommuniserer ut i dag, er veldig god avskrekking, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til NTB.

Han avviser at NATOs reduserer krig til show og underholdning med sin massive styrkedemonstrasjon på Byneset, slik enkelte har ment.

annonse

– Dette er ikke et champagneshow. Det er trente styrker som viser at de er i stand til å gjøre det de skal gjøre, sier forsvarsministeren.

Var samlet på VIP-tribune
Hundrevis av æresgjester fra både inn- og utland var samlet på NATOs VIP-tribune for å overvære den drøyt én time lange forestillingen. I tillegg var rundt 200 pressefolk på plass.

Fra tribunen fikk de frammøtte se jagerfly manøvrere i lufta, mens stridsvogner rullet inn. Soldater firte seg ned fra helikoptre og stormet stranda fra båter for å tvinge fienden på retrett.

annonse

Det hele ble direktesendt ved hjelp av en avansert flerkameraproduksjon som NRK sto bak. Ikke overraskende endte forestillingen med at NATOs styrker vant.

«Klart budskap»
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var blant dem som fulgte nysgjerrig med på oppvisningen – selve høydepunktet under Trident Juncture, den store militærøvelsen som nå er i gang i Norge.

Ifølge Stoltenberg er øvelsen ment å sende et «klart budskap til enhver mulig utfordrer» om at NATO er i stand til å forsvare alle allierte mot enhver trussel.

Han legger ikke skjul på at Trident Juncture også er ment å skremme.

– Vi skal vise enhver mulig motstander at kostnaden ved et militært angrep på NATO langt overstiger mulige gevinster. Så lenge det er helt klart, unngår vi krig og konflikt, sa Stoltenberg til pressen på stedet etter tirsdagens oppvisning.

Tungt amerikansk bidrag
USA stiller med en betydelig kontingent i øvelsen. Flere av soldatene var tirsdag på plass på Byneset for å vise fram noe av utstyret de har med seg, deriblant en stridsvogn, et pansret personellkjøretøy og en såkalt Humvee.

annonse

– Vi er alle her for å bidra til øvelsen. Noen har allerede vært ute i felt og skal tilbake dit etterpå, sier major Raymond Hunt fra US Marine Corps til NTB.

Han innrømmer at det er noe kjøligere i Norge enn det amerikanerne er vant med. De siste årene har de operert mest i land som Irak og Afghanistan, påpeker han.

– Så dette er en storartet mulighet for oss til å øve i kaldere vær og lære fra dem som kjenner det litt bedre enn oss, sier han.

Fiktiv fiende
Alt i alt deltar mer enn 50.000 soldater i Trident Juncture, sammen med 65 skip, 250 fly og helikoptre, rundt 10.000 kjøretøyer og tonn på tonn med annet utstyr.
Ifølge Stoltenberg er det snakk om den største NATO-øvelsen siden den kalde krigens slutt.

Scenarioet for militærøvelsen er at Norge invaderes fra nord av en fiktiv fiende. Så kommer allierte styrker Norge til unnsetning og driver fienden tilbake.

Russland har stemplet øvelsen som «antirussisk». Men NATO insisterer på at den ikke er rettet mot noen konkret fiende.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon