Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Siden Helsedepartementet i 2016 slo fast at det er lov med tvillingaborter av friske fostre, er det utført 25 slike aborter i Norge.
annonse

Det er utført totalt 38 fosterreduksjoner av tvillinger siden 2016, der 13 var begrunnet med sykdom hos foster. Det er P4-nyhetene som har hentet inn tallene fra Nasjonalt kompetansesenter for invasiv fostermedisin ved St. Olavs hospital som utfører inngrepene.

I 2001 åpnet Helsedepartementet for tvillingabort når fosteret har alvorlig sykdom, kalt selektiv fosterreduksjon. I februar 2016 slo de fast at dette også gjelder friske fostre fram til tolvte uke av graviditeten.

– Det er få kvinner som søker om dette. Vi har hatt noen få gravide som søker om reduksjon i friske tvillingsvangerskap. Dette hadde vi ikke før 2016, sier leder av Nasjonalt kompetansesenter for invasiv fostermedisin, Torbjørn Eggebø.

annonse

Kristelig Folkepartis nestleder Kjell Ingolf Ropstad har i forbindelse med partiets veivalg bedt Høyre og Arbeiderpartiet avklare deres standpunkt om tvillingaborter, siden KrF ønsker å forby dette. I sin begrunnelse sa Ropstad blant annet at loven slik den er i dag er for liberal og at «nordiske kvinner reiser til Norge for å få utført abort på tvillinger.»

St. Olavs hospital opplyser til P4 at det ikke har vært noen utenlandske pasienter som har fått uført fosterreduksjon i Norge.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.