Rune Berglund Steen, leder av Antirasistisk senter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse

Leder Rune Berglund Steen ved Antirasistisk Senter frykter for en langvarig krise i «bransjen», og at en nesten 40 år lang opparbeidet antirasistisk kompetanse vil forsvinne.

Antirasistisk senter fikk ikke en avkortning på statsbudsjettet slik som HRS. De har beholdt sine millioner der, men omleggingen av tippemidler har ført dem inn i en knipe.

I 2019 så trer den nye regelen i kraft om at overskuddet til Norsk tipping skal gå til organisasjoner som har en samfunnsnytte. Denne omleggingen har redusert Antirasistisk Senters budsjett med hele 2,7 millioner.

annonse
Skjermbilde av filmen som skal få folk til å åpne lommeboka.

De håpet på å få inndekket dette tapet over statsbudsjettet. Men det fikk de ikke. Antirasistisk senter kjører nå i disse dager en kampanje på Facebook for å få inn penger. Men det ser ut til at responsen er lav.

Om de ikke greier å få millionene i kassa, så er de nødt til å si opp deler av staben, ifølge dem selv.

– Vi står overfor den mest dramatiske svekkelsen av virksomheten vår siden vi ble grunnlagt for 40 år siden. Kampen om tippemidlene er tapt, men 2,7 millioner er halvparten av finansieringen vår. Når vi samtidig står på stedet hvil på statsbudsjettet, må vi starte nedbemanningsprosessen i løpet av en uke eller to. Sannsynligvis mister vi halve staben eller mer fra januar, sier Berglund Steen til Filter Nyheter og fortsetter.

– Vi har ikke hatt en krone i økning siden 22. juli. Man skal ikke trekke inn 22. juli i tide og utide, men det er rart at man ikke har investert mer etter dette. I stedet risikerer vi at deler av miljøet som jobber mot høyreekstremisme, er iferd med å forgå.

Omleggingen av tippemidlene har vært varslet lenge.

annonse
annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon