Caster Semenya. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
annonse
Den sørafrikanske friidrettsprofilen Caster Semenya sier friidrettens nye regler vedrørende kvinners testosteronnivå «vil drepe» framtidens kvinnelige løpere.
annonse

Torsdag skulle etter planen Det internasjonale friidrettsforbundets nye og omstridte testosteronregler trådt i kraft, men innføringen er utsatt i fem måneder som følge av at Semenya kjemper for å få dem erklært ugyldige.

– Dette handler ikke om meg. Jeg har oppnådd alt jeg vil her i livet. Jeg er verdensmester, Commonwealth-mester og Afrika-mester, sier 27-åringen.

Hun har klaget de nye reglene inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne.

annonse

– Dersom jeg lar dette passere, hva så med neste generasjon? Det dreper dem. Hva med de unge jentene som ønsker å løpe og som kanskje er i samme situasjon som meg, sier den sørafrikanske mellomdistansestjernen.

– Noen må gjøre noe. Nok er nok. Jeg har latt disse menneskene styre for lenge, tilføyer hun med klar adresse til friidrettstoppene.

Medaljegrossist

Semenya har full støtte fra det sørafrikanske friidrettsforbundet i kampen mot Det internasjonale friidrettsforbundets nye regler. De innebærer at kvinnelige utøvere som deltar i øvelser fra 400 meter til én engelsk mil (1609 meter) må kunne dokumentere et testosteronnivå i blodet på under fem nanomol per liter.

Dersom det påvises et forhøyet nivå, må dette reduseres gjennom bruk av legemidler i seks måneder. Deretter må det framlegges dokumentasjon om at nivået holdes tilstrekkelig lavt.

Caster Semenya er diagnostisert med hyperandrogenisme, hvilket innebærer et naturlig forhøyet testosteronnivå i kroppen. Friidrettsprofilen måtte etter friidretts-VM i 2009 underkaste seg kjønnstester og fikk først etter en lang prosess klarsignal for å konkurrere igjen som kvinne.

Siden har hun vært en av verdens mest dominerende løpere på mellomdistanse. To OL-gull og tre VM-gull på 800 meter, samt en OL-bronse på 1500 meter, er fasiten.

annonse
Havner i problemer

Dersom IAAFs nye regelsett blir stående, må Semenya la seg medisineres eller bli tvunget til å begynne å løpe 5000 meter.

Torsdag møtte hun pressen i forbindelse med en lederkonferanse i hjemlandet. Der svarte hun følgende på hvorfor hun har tatt opp kampen med friidrettstoppene.

– Jeg vil vise dem at det de gjør ikke gir mening, fordi du havner i problemer så fort du begynner å klassifisere kvinner, sa Semenya.

27-åringen røpet samtidig at enkelte konkurrenter har nølt med å gi henne støtte i kampen.

(©NTB)

annonse

[email protected]

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon