Illustrasjonsfoto. Migranter i Calais, 20. februar, 2018. Foto: AP Photo

FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) og EU samarbeider med MasterCard om å gi illegale migranter forhåndsbetalte betalingskort for å finansiere deres reise til Europa. Dette rapporterer den slovenske nyhetsformidleren Nova24.

annonse

Det kreves ingen ID for å motta et slikt kredittkort, og kortet har både UNHCRs og EUs logo. Navnet som oppgis på kortene er UNHCR.

Opplysningen til den slovenske nettavisen kommer fra en kilde i det kroatiske politiet. Mange migranter som er utrustede med slike kort oppgis oppholde seg i Kroatia og i Bosnia-Herzegovina, der de forbereder seg på reisen videre nordover.

Ifølge kroatisk politi er migranter velutrustede med gode sko, slitesterke klær som passer for vandring, smarttelefon, og til og med våpen. Politikilden presiserer imidlertid at ikke alle migrantene har slike kort.

MasterCard erklærte i 2016 at man utarbeidet betalingskort, for å «gi flyktninger bevegelighet, fleksibilitet og verdighet». I en pressemelding i fjor avslørte MasterCard også at de hadde innledet et samarbeid med den radikale innvandringsentusiasten og mangemilliardæren George Soros. Samarbeidet har fått navnet «Humanity Ventures» og har som målsetting å «katalyse og akselerere økonomisk og sosial utvikling for utsatte grupper i verden, særlig for flyktninger og migranter».

Foto: Skjermdump fra Twitter.

En TV-redaktør ved navn Ninoslav Vucetic delte på Twitter nylig et bilde av et MasterCard med EUs og UNHCRs logo. Twitter-meldingen var rettet til myndighetene i Montenegro. Vucetic stilte blant annet spørsmål om hvem som deler ut disse kortene. Det er uklart om pengene som kortene er betalt med kommer fra MasterCard eller Soros, eller om de kommer fra UNHCRs bistandsbudsjett.

Samme bilde som forekommer i Vucetic tweet finnes også i ulike UNHCR-rapporter, der organet redegjør for hvordan man støtter migranter som har ankommet Sør-Europa og vil ta seg videre nordover. Ungarske myndigheter advarer om at ca. 70 000 migranter nå er samlet på Balkan, der de forbereder seg på å reise videre mot Nord- og Vest-Europa.

Resett erfarer dessuten at Norge er med og finansierer dette. På UNHCRs egne nettsider oppgir organet at Norge er et av flere land som er med og betaler, i selskap med en rekke andre vestlige land, Australia, Belgia, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, USA og Storbritannia, i tillegg til EU, Sør-Korea og Japan.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.