Illustrasjonsbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

KrF må trolig velge ny leder før partiet kan innlede forhandlinger om regjeringsdeltakelse. Men først av alt må budsjettet i havn.

Knut Arild Hareides beslutning om å fratre som partileder utløser hektisk aktivitet på flere fronter, både internt i partiet og innad i de tre regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre. Mye av prosessen framover er trolig gjennomtenkt og planlagt, siden Hareides avgang i noen tid har vært en reell utgang på KrFs dilemma.

Med dette resultatet vil imidlertid noe av tidspresset avta, ettersom KrF uansett ville være budsjettpartner for Solberg-regjeringen. Det blir partiet også denne gang, men med sterkere forpliktelser og forventninger. Om to og en halv uke skal innstillingen fra finanskomiteen avgis.

Sonderinger

Formelle regjeringsforhandlinger blir det neppe før dette er tilbakelagt. Men sonderingene og kontaktene fram og tilbake vil skje mellom partikontorer, Statsministerens kontor og stortingsgruppene. Venstre vei inn i regjering tok rundt regnet tre måneder, fra valget i 2017 til januar 2018. Tidslinjen for KrF vil trolig bli nokså lik.

KrF må trolig velge ny leder før regjeringsforhandlingene for alvor starter. Det kan skje på flere måter, opplyser administrasjonssjef Gunnar Rein Olsen til NTB. Enten kan partiet innkalle til et ekstraordinært landsmøte med kun ett punkt på dagsordenen, eller landsstyret kan konstituere en leder som sitter fram til det regulære landsmøtet til våren.

Det er ikke hogd i stein at det er Kjell Ingolf Ropstad som blir ny partileder, selv om mange innflytelsesrike røster i partiet løfter ham fram. Olaug Bollestad er 1. nestleder og har ikke avskrevet sin interesse offentlig. Rekkefølgen på nestlederne teller trolig ikke her.

Har skjedd før

KrF har kun én gang tidligere opplevd et lederskifte midt i en periode. Det var da Valgerd Svarstad Haugland varslet sin avgang i november 2003, i kjølvannet av det dårlige kommune- og fylkestingsvalget. Hun satt fram til januar året etter, da partiet hadde ekstraordinært landsmøte for å innsette Dagfinn Høybråten.

Spekulasjonene om antall statsråder for KrF har allerede begynt. Venstre fikk tre medlemmer av regjeringen, med en oppslutning som ikke er langt unna den KrF for tiden sliter med. Det kan bety tre også for det fjerde regjeringspartiet, høyst sannsynlig på bekostning av Høyre og Frp. De små får alltid større innflytelse enn deres oppslutning og valgresultater tilsier.

Den sterke splittelsen i KrF forut for veivalget tilsier også at partiet senker skuldrene og bruker tid på forsoning og samvær. Ledertrioen skal på ny rundtur i landet, der Hareide skal bejubles og takkes av, mens den nye vei skal stakes ut. Situasjonen vil kreve romslighet og toleranse i beste partiånd.

(©NTB)

[email protected]