Demonstranter brenner bilder av Pakistans statsminister Imran Khan i protest med høyesteretts avgjørelse om å frikjenne Asia Bibi for blasfemi. Store deler av den muslimske befolkningen ønsker at Bibi skal henrettes. Foto: Shakil Adil / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Mannen til Asia Bibi, nylig frikjent for blasfemianklager i Pakistans høyesterett etter åtte år med dødsdom hengende over seg, søker asyl i flere land.

Ifølge The Guardian sier Asia Bibis ektemann, Ashiq Masih, via en video innspilt lørdag at familien er i livsfare i Pakistan.

– Jeg ber statsministeren i Storbritannia hjelpe oss med å forlate Pakistan og gi oss asyl om hun kan, sier Masih.

annonse

Han kom med lignende henstillinger til USAs president Donald Trump og Canadas statsminister Justin Trudeau.

Bibis mann og barn returnerte fra Storbritannia i midten av oktober og har siden frikjennelsen ventet på at hun skulle bli løslatt, slik at familien kunne forlate Pakistan sammen. De har ikke sagt hvor de vil fly hen, men flere land, inkludert Frankrike og Spania, har allerede tilbudt asyl. Foreløpig står alt på vent, og familien bor på hemmelig sted og bytter tilholdssted hyppig.

Får ikke dra

Asia Bibi ble dømt til døden i 2010 etter at hun ble anklaget for å ha fornærmet muslimenes profet Muhammed under en krangel med andre kvinner i 2009. Hun har sittet fengslet i ti år, fram til hun onsdag ble frikjent i høyesterett.

Til tross for at hun onsdag ble frikjent er ikke Bibi fri til å gjøre hva hun vil. Hun nektes å forlate landet etter at myndighetene i Islamabad inngikk en avtale med islamistiske grupper i kjølvannet av at frifinnelsen forårsaket voldsomme protester i det sterkt muslimske landet. Demonstrasjonene ble avsluttet da avtalen ble gjort kjent fredag. Forsvareren hennes Saiful Malook forlot Pakistan lørdag, og forklarte at han fryktet for sin egen sikkerhet.

annonse
Avviser fare

Ektemannen Masih, kritiserer avtalen som er inngått, og sier myndighetene aldri burde ha gitt etter for press fra aksjonistene.

– Det er galt å skape presedens for at du kan presse domstolene, sier han i et intervju med Deutsche Welle. Han ber pakistanske myndigheter om å sørge for Bibis sikkerhet.

Informasjonsminister Fawad Chaudry i Pakistan har uttalt til BBC at sikkerheten rundt Bibi er styrket.

– Ja, vi har en situasjon og vi håndterer det, men jeg kan forsikre dere om at hennes liv ikke er i fare, sier han til programmet BBC Newshour.

Han beskriver avtalen som er gjort med demonstrantene som «brannslukking» for å avhjelpe situasjonen uten at det kommer til vold.

annonse

Dommen har vakt voldsomt raseri blant grupper som helst vil se Bibi henrettet. Skoler, butikker og veier ble holdt stengt på grunn av opptøyer som vedvarte i tre dager. Myndighetene plasserte ut politi og soldater for å beskytte offentlige bygninger.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon