Melinda Gates (t.h.) er blant deltakerne på den kommende GFF-konferansen i Oslo. Hun har sammen med sin mann Bill Gates donert omfattende summer til veldedige formål gjennom en årrekke, spesielt innenfor helse. Her er statsminister Erna Solberg (H) og Gates i WEF i Davos, Sveits i 2015. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse

Norge bidrar med 3 milliarder kroner til et internasjonalt prosjekt som skal løfte helsetilbudet for kvinner og barn i fattige land.

Neste uke samles representanter for nærmere 20 land i Oslo for å delta på en påfyllingskonferanse for den globale finansieringsfasiliteten, GFF. Målet er å skaffe bidrag til økte investeringer i barne- og mødrehelse i fattige land. GFF bistår de 50 landene hvor det er størst behov for finansiell støtte til nasjonale helsetilbud for kvinner, barn og ungdom.

Det norske bidraget til prosjektet er på 600 millioner kroner årlig fram til 2023, noe som til sammen vil utgjøre 3 milliarder kroner.

annonse

– Tilgang til helse er en av de grunnleggende urettferdighetene i verden. Hvert år dør mer enn fem millioner mødre og barn over hele verden av årsaker som kunne vært unngått. Hvis vi skal gjøre noe med denne skjevheten, må vi sette helse, utdanning og likestilling av kvinner i sentrum av det internasjonale utviklingsarbeidet, sier statsminister Erna Solberg (H).

2 milliarder dollar

Målet med prosjektet er å samle inn 2 milliarder dollar i løpet av de fem årene, som vil utløse mellom 50 og 75 milliarder dollar i økte investeringer i barne- og mødrehelse i fattige land.

Ifølge utviklingsminister Nikolai Astrup (H) handler ikke GFF-modellen kun om bistand.

annonse

– Landene må selv investere med sine egne ressurser. Et bidrag på 2 milliarder dollar vil kunne utløse 50 til 75 milliarder dollar i økte investeringer i barne- og mødrehelse i utviklingsland. GFF retter seg inn mot de landene som er villige til å investere. Vi overtaler ingen til å bli med, det er landenes myndigheter som selv ønsker å bli med, sier Astrup.

GFF anslår at 35 millioner liv være spart innen 2030 dersom de når sitt mål.

Globalt samarbeid

GFF-konferansen, som finner sted i Oslo tirsdag 6. november, er et samarbeid mellom Norge, Burkina Faso, Verdensbanken og Bill & Melinda Gates Foundation.

Både Burkina Fasos president Roch Marc Christian Kaboré og direktør for Verdensbanken Kristalina Georgieva vil være til stede i tillegg til Melinda Gates. Også representanter fra om lag 20 land vil delta på konferansen.

GFF ble stiftet i 2017 av Norge sammen med Canada, FN og Verdensbanken. Senere har også Danmark, Japan, Storbritannia og legemiddelfirmaet MSD blitt med. Flere millioner kvinner, barn og unge har som følge av programmet fått tilgang på helse- og ernæringstjenester.

(©NTB)

Fredrik.Moen.Gabrielsen@ntb.no

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse