Trident Juncture, den store NATO-øvelsen er i gang i Norge. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

En funksjonshemmet mann ble påsatt håndjern og ransaket av NATO-soldater da han gikk fast spasertur ved Namsos. Soldatenes kommandørkaptein beklager hendelsen.

Mannen, som blant annet er diagnostisert med autisme, gikk sin rutinemessige spasertur ved det gamle Thermex-bygget, som nå har blitt base for 200 soldater under NATO-øvelsen Trident Juncture, skriver Namdalsavisa.

Da han kom gående, skal soldatene ha gitt han ordre om å stanse. Da han tilsynelatende ikke fulgte ordre, oppfattet de oppførselen hans som «mistenkelig» og han ble påsatt håndjern og ransaket av tungt bevæpnet soldater. Mannens pårørende sier han har fått søvnproblemer og blitt traumatisert av hendelsen. De har forklart at diagnosen hans blant annet gjør at han i stressede situasjoner har utfordringer med å holde seg i ro. Han sier imidlertid han ikke forsøkte å løpe fra soldatene.

annonse

Kommandørkaptein Frank Staurset bekrefter at det var en hendelse sist onsdag. Han sier at den anholdte mannen ikke fulgte ordre, men i stedet beveget seg raskt fra stedet. Det ble oppfattet som mistenkelig, men Staurset beklager likevel at mannen ble anholdt.

– Vi må bare beklage at han fikk den opplevelsen, og vi vil gjøre det vi kan for å gjenopprette hans tillit til oss. Samtidig vil jeg understreke at våre soldater utførte den jobben de er satt til å gjøre, sa han til avisa.

Over 50.000 soldater fra 30 land deltar i disse dager i NATOs store Trident Juncture-øvelse i Norge.

annonse

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon