Kinesiske militærstyrker i Urumqi i Xinjiang. Foto: AFP PHOTO/Peter PARKS
annonse

Eksilpolitikere fra den hovedsakelig muslimske urbefolkningen i Xinjiang-provinsen i Kina påstår at myndighetene har plassert rundt en million uigurer i konsentrasjonsliknende leirer. Det benektes av Kina, som sier at leirene er skoler. Det har vært skrevet mye om disse leirene/skolene i forbindelse med kongens besøk i Kina. Men hvem har rett, uigurenes eksilorganisasjoner eller kinesiske myndigheter?

BBC har med hjelp av besøk i provinsen, analyser av satellittbilder, og samtaler med vitner, laget den hittil sannsynligvis grundigste dokumentasjonen av hva som skjer i området. Den kan sees i sin helhet med bilder og dokumentasjon under denne artikkelen.

BBCs konklusjon er klar: Det er et masseinterneringsprogram som presenteres under et annet navn. Kina forsøker å dekke over masseinterneringen ved å presentere leirene som utdanningssteder, og har ifølge BBC satt i gang en massiv propagandakampanje med dette som utgangspunkt. Blant annet ved å vise TV-program som ifølge BBC viser «glatte reportasjer, fullt av rene klasserom og takknemlige studenter».

annonse

BBC har brukt satellittbilder som utgangspunkt for sin granskning. Bilder fra Google Earth kan ta måneder eller år å oppdatere. Den europeiske romorganisasjonens Sentinel-database, gir mye hyppigere bilder, selv om de har en mye lavere oppløsning. Satellittbilder som er gransket av BBC tyder på alt annet enn et normalt antall leirer for uigurer med kriminelle tilbøyeligheter eller religiøse og politiske ekstremister.

Helt ferske bilder fra oktober viser hvor mye en leir hadde vokst i forhold til det BBC hadde forventet å se. «Det vi mistenkte for å være en stor interneringsleir, ser nå ut som en enorm en,» skriver BBC. Og det er bare en av mange lignende store fengselsstrukturer som er bygget over hele Xinjiang de siste årene. De gigantiske anleggene passer ikke til en objektiv definisjon av skoler, konkluderer BBC.

BBC lot satellittbildene analyseres av et multinasjonalt selskap med erfaring i å overvåke infrastruktur på vegne av organisasjoner som European Space Agency og EU-kommisjonen. Selskapet, GMV, sine analytikere gikk gjennom en liste over 101 fasiliteter plassert over hele Xinjiang – utarbeidet av ulike medierapporter og akademisk forskning om re-utdanningssystemet.

annonse

En etter en, målte de veksten av nye steder og utvidelsen av eksisterende. De identifiserte og sammenlignet vanlige funksjoner som vakttårn og sikkerhetsgjerde – den slags ting som trengs for å overvåke og kontrollere bevegelsen av mennesker. GMV kunne ikke si hva stedene blir brukt til, skriver BBC. Men det er klart at Kina i løpet av de siste årene har bygget mange nye sikkerhetsanlegg, i bemerkelsesverdig og økende hastighet.

GMV beregnet at de 44 største lokalitetene alene har utvidet overflatearealene siden 2003 med rundt 440 hektar. Til sammenlikning har en 14 hektar tomt i byen Los Angeles – som inneholder Twin Towers Correctional Facility og Men’s Central Jail – samlet plass til rundt 7000 fanger, skriver BBC.

BBC tok med et av GMVs funn – økningen i størrelsen på et av anleggene og viste det til et team med lang erfaring i fengselsdesign, det australsk baserte Guymer Bailey Architects. Ved å bruke målingene fra satellittbildene beregnet de de at anlegget i absolutt minimum kunne gi plass til ca. 11.000 fanger. Selv det minste estimatet vil plassere det sammen med noen av de største fengslene i verden.

Guymer Bailey Architects (GBA) sin minimumsramme for belegget forutsetter at fangene holdes bare i enkeltrom. Hvis sovesaler ble brukt i stedet ville den totale kapasiteten øke dramatisk, mener GBA, med en ytre grense på ca. 130.000.

BBC viste også bildene til Raphael Sperry, en arkitekt og president for den amerikanske organisasjonen «Arkitekter / Designere / Planleggere for samfunnsansvar».

annonse

«Dette er et virkelig massivt og dystert fengsel,» var hans kommentar. «Det ser ut som et sted designet for å pakke så mange mennesker inn i så lite område som mulig til laveste byggekostnad.»

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse